• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Hej mam 13 lat i nie mam jescze owłosienia.

Arek a

Well-known member
To zupełnie normalne i nie masz się czym martwić, bo każdy chłopiec dojrzewa w swoim własnym tempie, między dziesiątym a piętnastym rokiem życia. Owłosienie na ciele pojawia się u jednych szybciej, a u innych później, i ogromny wpływ mają na to geny. Jeśli dobrze się czujesz, po prostu daj swojemu ciału czas, a włosy zaczną się pojawiać.

Lubelski

Active member
40+ i nie mam bujnego owłosienia...włosy jeszcze mam na głowie gęste bez zakoli, intymne to samo, ale gole bo nie lubie włosów 😝człowiek się rozwija do 21 roku życia tak że, jeszcze masz czas...i nie śpiesz bycia dorosłym bo, nie warto

Mateusz98X

Active member
Każdy dojrzewa nieco inaczej i każdy ma na to swój czas. To, że w wieku 13 lat nie masz jeszcze owłosienia, nie oznacza, że coś jest nie tak. Geny też tutaj robią swoje, jeden mężczyzna może być mocno owłosiony, inny delikatnie, bądź w niektórych miejscach wcale i nie musi oznaczać to problemu.

Jednymi z pierwszych oznak tego, że chłopak zaczyna dojrzewać, są powiększenie objętości jąder oraz zmiany w obrębie moszny. Gdybyś jeszcze przez pewien czas nie widział żadnych zmian w swoim organizmie, też warto byłoby porozmawiać z rodzicami, udać się do lekarza i sprawdzić, czy wszystko przebiega prawidłowo.

Co do zdjęć, nie wysyłaj lepiej ich nikomu. Nie ma takiej potrzeby. Nie wiesz, na kogo trafisz w sieci, a lepiej, żeby twoje zdjęcia nie latały później po Internecie.

kondzio26

Active member
ja miałem pierwsze owłosienie łonowe i ogólnie w wieku 10 lat dość szybko to miałem ale to u każdego jest inaczej. W niektórych miejscach mi dopiero teraz wychodzi po 30 stce np na ramionach czy plecach 😉

Mateusz98X

Active member
U mnie pamiętam, że włosy łonowe miałem jakoś na pewno po 13 roku życia, bo jak miałem 13 lat, miałem operację i gdybym miał tam wtedy włosy, musiałbym je ogolić. Nie miałem jednak czego golić :)

Na twarzy w okolicach 18 miałem tylko coś delikatnego (bardziej po bokach, niż na środku), dopiero przy 19-20 lat pojawił się zarost na całej twarzy, ale to też zmienia się do dziś. Na klatce czy brzuchu włosy pojawiły się u mnie dopiero po 20. Teraz jestem przed 30 i nadal widzę zmiany w tym temacie, tak więc naprawdę każdy ma inaczej, nie ma jednej drogi w dojrzewaniu.