• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Dziwny problem

hubert2411

New member
Witam jestem tu nowy, mam 22 lata i przychodzę do was by się poradzić, zapytać.
Otóż zaobserwowałem u siebie problemy z utrzymaniem wzwodu?? Siła wzwodu zależy od pozycji na stojąc czy siedząc jakbym miał ocenić 7/10 natomiast na leżąco nie jestem w stanie utrzymać i kolega opada pulsuje no generalnie nie ma opcji
Co do zdrowia biorę leki na ciśnienie - vabinxo / ciśnienie w normie leki według lekarza nie kolidują z tymi sprawami wręcz przeciwnie podobno pomagają.
Będąc u urologa wyszło zapalenie prostaty
Brałem antybiotyk na następnej wizycie doktor stwierdził że wszystko jest w porządku
Zlecił posiew moczu jak i nasienia - również wyszły ok natomiast te przysłowiowe gluty w nasieniu są raz więcej raz mniej w zależności od odstępu czasu między „akcjami”
Testosteron na poziomie 600-650
Przyjmuje od niedawna jeszcze leki na tarczyce tsh miałem lekko podwyższone
Pani endokrynolog zauważyła że mam podniesioną prolaktyne widełki od 6-15 ja mam 21/22 i na tym akurat stoję
Macie może jakieś pomysły sugestie co to może być w jakim kierunku iść?
Dziękuję z góry za każdą wiadomość

hubert2411

New member
Pić nie piję prawie wcale
Palić nie palę
Żadnych używek sterydów
Chodzę na siłownię 4 lata zaraz
Pracuję fizycznie
Żadnej nadwagi nie mam
Kalorie dietę trzymam
Śpię dobrze po 7/8 godzin dziennie

arek a

Active member
Zanikanie erekcji w pozycji leżącej może sugerować niewydolność aparatu zastawkowego żył (tzw. przeciek żylny), gdzie po zmianie ułożenia ciała na leżąco, krew zbyt szybko odpływa z prącia, dlatego warto skonsultować się z urologiem lub andrologiem w celu wykonania badania USG Doppler naczyń członka po farmakologicznej indukcji wzwodu. Dodatkowo należy omówić z endokrynologiem podwyższoną prolaktynę (21–22 ng/ml) oraz parametry tarczycy, ponieważ te zaburzenia hormonalne mogą bezpośrednio osłabiać erekcję. Istotna może być również wizyta u fizjoterapeuty uroginekologicznego dla mężczyzn, ponieważ wieloletni trening siłowy i praca fizyczna często powodują nadmierne napięcie mięśni dna miednicy, co uciska naczynia krwionośne i wywołuje objawy przypominające zapalenie prostaty, w tym opisywane zmiany w konsystencji nasienia.

hubert2411

New member
@arek a brzmi poważnie i szczerze pierwsze słyszę o takim czymś
Osobiście mam nadzieję że to jednak przez hormony bo to chyba łatwiej ogarnąć
Chodziaz też się nasuwa pytanie skąd ta prolaktyna podwyższona.

arek a

Active member
Taka lekko podwyższona prolaktyna często skacze ze zwykłego zmęczenia, stresu albo po ciężkim treningu, więc najlepiej powtórzyć badanie krwi i pogadać z endokrynologiem, bo zbijanie hormonów tabletkami bywa całkiem proste. Z kolei to znikanie wzwodu w łóżku wcale nie musi oznaczać awarii żył, ale gdyby zaszła potrzeba, urolog może to łatwo sprawdzić za pomocą badania USG Doppler. To zwykłe, bezbolesne badanie, podczas którego lekarz podaje mały zastrzyk wywołujący wzwód i na ekranie sprawdza, jak krew płynie w naczyniach oraz czy za szybko nie ucieka, co trwa kilkanaście minut i od razu daje jasną odpowiedź. Do tego od dźwigania ciężarów i pracy fizycznej mogą mocno spiąć się mięśnie w podbrzuszu, co też potrafi uciskać naczynia i psuć erekcję, a wtedy bardzo pomaga wizyta u męskiego fizjoterapeuty, który po prostu rozmasuje te rejony.

Lubelski

Active member
Niechce straszyć 😉ale z autopsji znałem takich co...nie pili, nie palili, nie ćpali...żyli zdrowo ale...żona, robota i życie ich wykończyło

hubert2411

New member
@arek a co do badania prolaktyny zostałem uprzedzony że to taki dosyć wrażliwy hormon i musialem ze wszystkim przystopować ba leżałem 4 dni bezczynnie w domu także badanie wykonane zgodnie z zaleceniami
Co nie zmienia faktu że jestem pełen podziwu jaka wiedzę posiadasz :eek: szacunek się należy.
Ja się teraz tak zastanawiam właściwie czy kiedykolwiek miałem taką pełną pełną erekcje beton na maksa - bo może byc tak że nawet na siedząco czy stojąco to kuleje i jest np 60/70% możliwości? Czy źle myślę

arek a

Active member
Masz rację – erekcja to nie jest system zero-jedynkowy. Wielu facetów myśli, że skoro penis stoi i da się uprawiać seks, to wszystko jest w porządku. A prawda jest taka, że można latami działać na jakieś 60-70% i nawet o tym nie wiedzieć, bo człowiek po prostu przyzwyczaja się do takiej "normy" i nie ma porównania z tym, jak to jest, kiedy jest beton na maksa.
To Twoje brakujące 30% to najczęściej kwestia tego, że krew nie blokuje się w penisie tak, jak powinna. I tu idealnie pasuje ta prolaktyna, o której pisałeś. Jak ten hormon skacze, to działa jak hamulec ręczny – gasi podniecenie i sprawia, że naczynia krwionośne nie chcą się maksymalnie otworzyć. Dorzuć do tego pozycję stojącą czy siedzącą, gdzie grawitacja robi swoje, i nagle zamiast pełnej twardości masz po prostu "OK erekcję", która kuleje. Dobrze kombinujesz, bo to, że penis działa, wcale nie oznacza, że działa na maxa.