• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

loki_

New member
Cześć, jestem 20 dzień po zabiegu plastyki napletka.

Urolog założył stałe szwy, nie wchłanialne, powiedział żeby za 2 tygodnie przyjść na ściągnięcie i jestem już 6 dni po.

Zauważyłem, że została czarna kropka w wędzidełku, w kolorze szwów, czasem szczypie gdy jest ciasno przy wzwodzie. czy możliwe że nie dokładnie usunał jeden szew? Iść z tym pilnie jak najszybciej, czy wystarczy przy wizycie kontrolnej za 3 tygodnie?

Dodatkowe pytanie; wydaje mi się, że gojenie przebiega dobrze, jednak jak sam naciągam przy myciu napletek to czuje nieprzyjemny ucisk, ale da się to na spokojnie zrobić. Przy wzwodzie w większości przypadków schodzi sam prawie do końca, ale już sam nie nasuwa się spowrotem gdy opadnie. Czy to normalne? Jednak jestem jeszcze świeżo po zabiegu. Jeśli tak, po ilu oczekiwać poprawy i możliwości powrotu do stosunków?

Lubelski

Active member
To, co odpisujesz, brzmi raczej jak typowy etap gojenia po plastyce napletka niż coś alarmowego. Ta „czarna kropka” w kolorze szwu rzeczywiście może być fragmentem pozostawionej nitki albo końcówką szwu schowaną w tkance. W okolicy wędzidełka skóra jest bardzo unerwiona i napięcie przy wzwodzie często daje szczypanie czy kłucie jeszcze przez kilka tygodni po zabiegu. Jeśli nie ma ropienia, narastającego bólu, silnego zaczerwienienia, obrzęku albo gorączki, to zwykle nie wymaga pilnej interwencji tego samego dnia. Natomiast czekanie aż 3 tygodnie do kontroli byłoby trochę długo, jeśli faktycznie został niewyjęty szew — lepiej skontaktować się wcześniej z urologiem lub poradnią i zapytać, czy mogą obejrzeć to w ciągu kilku dni. Nie wygląda to jednak z opisu na stan nagły.
To uczucie ucisku przy odciąganiu napletka też jest bardzo częste około 3 tygodnie po zabiegu. Tkanki są jeszcze twarde, obrzęknięte i mniej elastyczne. Po plastyce poprawa zwykle nie jest liniowa — najpierw schodzi obrzęk, potem dopiero blizna zaczyna mięknąć. Fakt, że przy wzwodzie napletek schodzi prawie do końca, jest raczej dobrym znakiem. To, że po opadnięciu sam nie wraca, też może być przejściowe, bo skóra i blizna są jeszcze „sztywne”. Często wyraźna poprawa elastyczności pojawia się między 4. a 8. tygodniem, a pełne dojrzewanie blizny trwa nawet kilka miesięcy.
Co do seksu — większość urologów zaleca odczekać około 4–6 tygodni od zabiegu, ale ważniejsze od samej liczby dni jest to, czy rana jest całkowicie zagojona, bez strupów, pęknięć i bólu przy pełnym naciągnięciu. Jeśli przy erekcji nadal czujesz wyraźne ciągnięcie albo szczypanie, to organizm raczej jeszcze sygnalizuje, że tkanki potrzebują czasu. Zbyt szybki powrót do stosunków może spowodować mikropęknięcia i wydłużyć gojenie.