• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Czy schowanu żołądź jest normalny? 5 dni po...

Arek3d3

New member
Hej 9 maja miałem zabieg. Chyba całkowite obrzezanie, ale pewności nie mam. Tak zauważyłem, że większość facetów bez problemu ma odsłoniętą żołądź a ja mam z tym problem. Gdy tylko naciągam napletek i dochodzę do widocznych szwów zaczyna się mocny ból. Czy to może być wina opuchlizny? Co robić? Czekać? Jak pielęgnować miejsce szycia jak nie mogę się tam dostać?

pbsot

Active member
Pokaż zdjęcia to będzie łatwiej ocenić , na siłę nic nie ciągnij , daj się temu w spokoju goić , polecam trzymać cały czas w opatrunku - szybciej się będziesz goił + zmniejszy to opuchliznę

dwaosiem

Member
Chłopie, obrzezanie całkowite to jest usunięcie napletka... Po zdjęciu widzę że miałeś plastykę, przy której trzeba zacząć jak najszybciej ćwiczyć/odciągać całkowicie napletek, żeby po pierwsze dbać o higienę a po drugie uelastyczniać skórę/ranę żeby ona się nie zrosła (inaczej dostaniesz efekt odwrotny do zamierzonego!). Ja również miałem plastykę i pierwsze dni był bardzo duży ból przy odciąganiu i ćwiczeniach napletka, ale nie masz wyjścia. Wyjściem będzie drugi zabieg jeżeli sprawę zaniedbasz. A swoją drogą gdzie i u kogo go robiłeś skoro nie dostałeś nawet podstawowych zaleceń?

Arek3d3

New member
Robiłem na NFZ w swoim mieście. Kurde miałem całkowitą stulejkę, myślałem, że standard to pozbycie się pełne napletka. Dlatego się zdziwiłem z główka jest schowana. Myślałem że to przez opuchliznę. W zasadzie lekarz tylko kazał się myć i tyle. Nic nie wspomniał to odciaganiu itp. Kurczę człowiek też głupi i w szoku nie zapytałem o wiele rzeczy. Chociaż lekarz też jakiś kontaktowy mega nie był. I nie wiem w necie raz piszą nie odciągaj i poczekaj aż opuchlizna zejdzie... Inni żeby natychmiast ściągać. I tak sam nie wiem. Staram się trenować odciąganie, ale gdy tylko zaczyna być widać szwy to nagle i ból się zaczyna i tak jakby blokada jakby przez tą opuchliznę nie chciało przejść dalej.

dwaosiem

Member
Dlatego na NFZ nie robi się nic innego niż co najwyżej badanie krwi. Plastyka przy stulejce całkowitej? Lekarz niespełna rozumu. Ten zabieg wykonuje się jeżeli komuś brakuje niewiele do pełnej sprawności..

Arek3d3

New member
Czyli wychodzi, że jestem w dupie... Jutro idę do rodzinnego. Może jakiś antybiotyk da, żeby ta opuchlizna lekko zeszła. No i cóż będę trenował i trenował.