• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Częste sikanie

Kwarqesquilia

New member
Witam mam pewien problem ponieważ od jakiego czasu pojawia się u mnie częste sikanie po stosunku, do tego mam zaczerwienioną skórę na prąciu. Byłem u urologa stwierdził że to nic poważnego pokazując mu wyniki badań moczu i USG brzucha . Zastanawiam się nad pójściem do innego natomiast chciałem prosić o doradzenie w jakim kierunku iść i co to może być i ewentualnie o jakąś maść bez recepty by w jakiś sposób zniwelować to zaczerwienienie bo jednak jest to dość wstydliwy problem .

arek a

Active member
To zaczerwienienie może być efektem tarcia podczas stosunku, przy niedostatecznym nawilżeniu, skóra na prącia jest bardzo delikatna i łatwo o mikrourazy.
Te częste parcia na mocz po stosunku mogą być przez zapalenie cewki moczowej, co objawia się przez podrażnienia lub infekcję dróg moczowych, bakterie mogą wnikać głębiej w czasie stosunku.

Może też być infekcja grzybicza, towarzyszy temu zaczerwienienie, żołędzi i napletka, czasem świąd lub białawy nalot.
Możesz spróbować smarować maścią z klotrimazolem, np. Clotrimazolum, stosuj tak 2-3 razy dziennie, jeśli to objaw grzybicy.
A na zwykłe podrażnienie maści z pantenolem lub alantoiną, złagodzą pieczenie, jeśli też odczuwasz.

Oczywiście higiena, myj łagodnymi żelami do higieny intymnej lub samą wodą, unikaj perfumowanych mydeł.
Pij dużo wody, aby przepłukać cewkę moczową z ewentualnych bakterii.
Daj skórze czas na regenerację, wstrzymaj się ze stosunkami.
Oczywiście wizyta u lekarza, jeśli powyższe metody nie pomogą, bo infekcje bakteryjne wymagają antybiotyku.

Ostatnia edycja: