• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

co powiedziec znajomym

ebe.ebe

New member
przychodze z bardzo nietypowym pytanie a mianowicie mam 13 lat i sklada sie ze mam dzis obrzezanie z powodu stulejki i moje pytanie: co powiedziec znajomym, czemu bylem 2 dni w szpitalu; nie chxe sie chwalic na lewo i prawo stulejka a musze to im jakos wyjasnic
PROSZE O PROPOZYCJE JAK NAJSZYBCIEJ

Dawid88

Active member
Powiedz że coś z sercem podejrzewali i musiałeś leżeć żeby sprawdzali typu EKG tętno, a potem powiesz że wszystko dobrze i że to kwestia jakiegoś osłabienia i siedzisz w domu tydzień. Pasuje?

matka83

New member
Mój syn 8 lat też musiał.przejsc obrzezanie, teraz się zastanawiam jak to będzie w wieku nastoletnim - czy to może być dla niego jakiś problem? Czy nie będzie jakoś szykanowany przez rówiesnikow? Mam nadzieję że nie. On narazie nie bardzo jest świadomy tego że jest teraz troszkę inny od pozostałych chłopców. Do autora wątku - to wszystko zależy jakich masz znajomych, jeśli są wyrozumiali i naprawdę Cię lubią to myślę że możesz im powiedzieć prawdę. Ale też nie musisz, bo to jednak twoja intymna sprawa

olekf646

Well-known member
Jeśli będziesz mu wmawiać że jest (troszkę inny) ze względu na mniejszą ilość napletka, to faktycznie będzie się martwił i przejmował tym faktem, przez co może mieć niższe poczucie wartości, to rodzice najczęściej wplywają na to czy dziecko będzie szykanowane przez innych, wpajając mu brak poczucia wartości, w różny sposób

matka83

New member
Ja absolutnie nie zamierzam mu wpajać że jest inny, dla mnie ważne jest przede wszystkim to żeby był zdrowy i żeby sam się z tym dobrze czuł. Boje się tylko że kiedys jak będzie starszy może się spotkać z jakąś niefajna reakcja rówieśników ( wiadomo młodzież bywa różna). Albo że sam sobie " wgra" że jest z nim coś nie tak. Ja zamierzam zawsze go wspierać i mam nadzieję że to jednak nie bedAie dla niego problemem. Cóż w naszym kraju jest to jednak rzadkość, gdybyśmy mieszkali w USA to nie byloby tematu😉

olekf646

Well-known member
Myślę że żaden rówieśnik nie będzie o tym w ogóle wiedział, o ile sam się nie będzie tym chwalił, no bo co tu gadać, każdy ma swoje problemy w takim wieku😃 czy to za małego, czy to krzywego, czy to ze stulejką, a obrzezanie już coraz mniej jest dla Polaków czymś dziwnym, a to się i tak będzie poprawiać, bo ludzie są bardziej świadomi

matka83

New member
Do autora wątku - jeśli nie chcesz mówić o stulejce to może powiedz że to był.jakis inny drobny zabieg np przepuklina pachwinowa ( też się szybko wychodzi do domu) albo badania np rentgen żołądka z kontrastem, który trzeba wykonać w szpitalu. I dużo zdrowka i szybkiej rekonwalescencji😊 będzie dobrze!!

Dawid88

Active member
@matka83 za następnych 8 lat nie będzie miał widocznej blizny, trudno przewidzieć jak będzie wyglądał jego sprzęt i napletek i jak to się będzie układać, więc może to się nie rzucać w oczy, że ma napletka mniej niż niż inni.

Dawid88

Active member
Autor tematu wygadał się znajomym, że idzie do szpitala, a teraz ma problem, bo wstydzi się powiedzieć z jakiego powodu, w pełni zrozumiałe. Jednak za parę lat koledzy ze stulejką będą mu zazdrościć.

matka83

New member
@matka83 za następnych 8 lat nie będzie miał widocznej blizny, trudno przewidzieć jak będzie wyglądał jego sprzęt i napletek i jak to się będzie układać, więc może to się nie rzucać w oczy, że ma napletka mniej niż niż inni.
Oby, póki co ma tak jakby pod żołędzia zostawione więcej skóry niż na górze i to tworzy taką zwisająca oponkę, lekarze mówią że to się może właśnie jeszcze ładnie ułożyc w miarę jak penis będzie rósł, a jeśli by mu to potem przeszkadzało to możliwa jest poprawka ale to już wyłącznie ze wzgledow estetycznych, bo stulejka jest usunięta. No ale wiadomo rodzic zawsze się przejmuje jak to będzie w przyszłości 😞

Dawid88

Active member
Czyli ma jakiś tam nadmiar, który w spoczynku może zakrywać żołądź, a w wzwodzie jak to będzie okaże się w przyszłości. Ja z całego serca życzę mu większego niż mój 😊