• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Co myślicie?

Kuba141914

New member
Cześć,
Mam stulejkę. Lekarz po konsultacji online przepisał maść Dermovate. Smaruje już od około miesiąca, raz dziennie wieczorem. Jest już lepiej, bo kiedyś w ogóle prawie nie było widać środka, a teraz już coś tam widać, jednak ściągnąć napletka oczywiście nie można. Mam wrażenie, że mam tutaj jakąś taką obręcz, która to blokuje? Bo ogólnie skóra powyżej obręczy jest dużo bardziej już rozciągnięta i luźna, ale ta obręcz hamuje. Czy jest możliwe jej rozciągnięcie przez maść? Tak powinno naturalnie być czy mi się po prostu zdaje i za bardzo smarowałem po wierzchu niż po tej obręczy przez co tak została?

arek a

Active member
Ta "obręcz", którą wyczuwasz, to tak zwany pierścień zwężający i to właśnie on jest głównym powodem stulejki. Skóra wokół niego jest luźniejsza, dlatego szybciej zauważyłeś tam poprawę, ale to samo zwężenie wymaga najwięcej czasu i precyzji. Maść steroidowa ma za zadanie uelastycznić tę tkankę, jednak aby to zadziałało, musisz smarować dokładnie to ciasne miejsce i regularnie, ale bardzo delikatnie je rozciągać (tylko do momentu oporu, nigdy na siłę, żeby nie pękła skóra). Ponieważ stosujesz już lek od miesiąca, dawaj mu max 2 tygodnie na precyzyjne smarowanie i ćwiczenia, jeśli ta obręcz nadal nie odpuści, oznacza to, że tkanka może być zbyt twarda i konieczna będzie osobista wizyta u urologa, który oceni, czy nie przyda się prosty zabieg chirurgiczny.
Jesteś w młodym wieku, czy starszy?, bo u młodych maść steroidowa jest skuteczniejsza.

Ostatnia edycja:

Kuba141914

New member
Trochę ruszyłem i jest lepiej, ale nie robiłem zdjęcia. W jaki sposób rozciągać? Lekarz nic o tym nie mówił - mówił jedynie o smarowaniu. Mam po prostu do momentu oporu próbować zsunąć i tak trochę trzymać? To faktycznie ma szansę coś zdziałać? W momencie gdy maść jest nałożona?

arek a

Active member
Samo smarowanie nic nie da, bo maść ma tylko uelastycznić skórę, a rozciągnąć musisz ją sam. Najlepiej ćwicz codziennie po ciepłej kąpieli, kiedy skóra jest miękka. Delikatnie zsuwaj napletek w dół, aż poczujesz opór na tej obręczy, przytrzymaj tak przez pół minuty i puść. Powtórz to kilka razy, ale nigdy nie rób nic na siłę i do bólu, bo jak skóra pęknie i zrobi się blizna, to pomoże już tylko operacja. Maść nakładaj dopiero po ćwiczeniach i dokładnie na tę ciasną obręcz, najlepiej na noc. Uważaj też, żeby nie ściągnąć skóry za daleko, zwłaszcza podczas wzwodu, żeby się tam nie zablokowała. Jeśli po dwóch tygodniach takich ćwiczeń i smarowania nic się nie zmieni, odpuść i idź normalnie do urologa, bo wtedy skończy się na prostym zabiegu chirurgicznym, który raz na zawsze załatwi sprawę.