• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Bilans jak wygląda?

Natan_G_18

New member
Cześć mam pytanie jak wygląda bilans w wieku 15 lat chłopak muszę zrobić taki bilans, na koniec 8 klasy przed pójściem do liceum?
Trzeba się rozbierać do naga jeżeli tak to co lekarz bada? Wyczytałem gdzieś na forum że chyba bada odbyt i penisa czy to prawda?

Niestety, nie da się na to łatwo odpowiedzieć, bo trochę każda przychodnia działa inaczej. Lekarz raczej na pewno sprawdzi wzrost, wagę, ciśnienie, słuch, wzrok i ogólny stan zdrowia. Badanie penisa, jąder w teorii powinno się wykonywać na każdym bilansie, żeby ocenić, czy dojrzewanie przebiega prawidłowo, ale zazwyczaj lekarze to trochę olewają. U mnie zazwyczaj kończyło się na pytaniu: „Czy z męskimi sprawami wszystko okej?”. Co do badania odbytu, pewnie chodzi Ci o badanie prostaty, to raczej nie słyszałem żeby ktoś to robił u młodych chłopaków, mężczyzn.

Ogólnie nie ma się czego bać. Wiadomo, to nie jest łatwy temat, ale dobrze, żeby lekarz Cię zbadał, żebyś miał pewność, że wszystko jest w porządku. Naprawdę nie ma się czego bać 🙂

Ostatnia edycja: