• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Bilans jak wygląda?

Natan_G_18

New member
Cześć mam pytanie jak wygląda bilans w wieku 15 lat chłopak muszę zrobić taki bilans, na koniec 8 klasy przed pójściem do liceum?
Trzeba się rozbierać do naga jeżeli tak to co lekarz bada? Wyczytałem gdzieś na forum że chyba bada odbyt i penisa czy to prawda?

Łukasz98

New member
Niestety, nie da się na to łatwo odpowiedzieć, bo trochę każda przychodnia działa inaczej. Lekarz raczej na pewno sprawdzi wzrost, wagę, ciśnienie, słuch, wzrok i ogólny stan zdrowia. Badanie penisa, jąder w teorii powinno się wykonywać na każdym bilansie, żeby ocenić, czy dojrzewanie przebiega prawidłowo, ale zazwyczaj lekarze to trochę olewają. U mnie zazwyczaj kończyło się na pytaniu: „Czy z męskimi sprawami wszystko okej?”. Co do badania odbytu, pewnie chodzi Ci o badanie prostaty, to raczej nie słyszałem żeby ktoś to robił u młodych chłopaków, mężczyzn.

Ogólnie nie ma się czego bać. Wiadomo, to nie jest łatwy temat, ale dobrze, żeby lekarz Cię zbadał, żebyś miał pewność, że wszystko jest w porządku. Naprawdę nie ma się czego bać 🙂

Ostatnia edycja: