• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

7 dzień po obrzezaniu częściowym oponka

OnPodlaski

New member
Cześć , jestem 7 dzień po obrzezaniu staplerem z zachowaniem części napletka , plus po plastyce wędzidełka laserem ,

Moj problem jest taki , że już wiem że największy ból za mną , ale problem tkwi w spunchietej części napletka , po konsultacji z lekarzem i wstępnym zaleceniom miałem już nasuwać napletek dnia 5 - 6 , ale jest to w tym momencie nie możliwe poprzez oponkę , pytanie do was : jak długo może to trwać ,

jest powód do niepokoju? Pozdrawiam

arek a

Active member
Jesteś dopiero tydzień po zabiegu, więc ta oponka to norma. Przy obrzezaniu częściowym (szczególnie staplerem) przecina się naczynia limfatyczne, płyn nie ma jak spływać i stąd ten obrzęk.
Nie ma powodów do paniki i nic nie rób na siłę. Skoro jest opuchlizna, to jasne, że nie naciągniesz teraz napletka.
Największa opuchlizna powinna schodzić przez najbliższe 2-3 tygodnie, a całkowicie wszystko zagoi się za jakieś 4 do 8 tygodni. Zszywki zaczną same wypadać za kilkanaście dni i wtedy też zrobi się luźniej. Noś ciasne slipy i układaj penisa w slipach pionowo, do góry (w stronę pępka). Grawitacja bardzo pomaga na ten obrzęk.
Jeśli oponka zrobi się nagle twarda jak kamień, wyskoczy wysoka gorączka, zacznie lecieć ropa albo nie będziesz mógł się wysikać, to wtedy do lekarza.
Jeśli nic takiego się nie dzieje, to po prostu daj sobie czas. Wszystko powinno być dobrze.

Ostatnia edycja:

OnPodlaski

New member
Jasne dziękuję , czyli jak np będę miał tą opuchliznę tydzień , to tydzień się jescze wstrzymać z naciągiem skóry tak ?

arek a

Active member
Dokładnie tak, jeśli oponka będzie się utrzymywać, to przez ten czas nic nie naciągaj na siłę.
Póki jest tam opuchlizna, tkanki są napięte. Próby siłowego zsuwania czy nasuwania napletka mogą tylko rozerwać świeże nacięcia po staplerze, uszkodzić laserowo robione wędzidełko albo sprawić, że oponka jeszcze bardziej spuchnie.
Daj temu spokojnie zejść. Jak obrzęk trochę odpuści i zrobi się luźniej, wtedy bezpiecznie spróbujesz ponownie. Na razie postaw na regenerację i pozycję "do góry" w slipach.

dieselpower

Moderator
Członek Załogi
@OnPodlaski Napletek powinieneś nasunąć by zebrany płyn mogl swobodnie odpłynąć z tkanek. Jak nie potrafisz zrobic tego sam jedz do lekarza. Poczytaj wątki o tym na forum. Im dłużej bedziesz zwlekać tym większa szansa ze ci tak zostanie.

OnPodlaski

New member
Zdania podzielone, wyżej kolega inaczej mówi , lekarz odpowiedział żeby czekać , że tak ma prawo być , nie mam pojęcia już sam