• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

4 dni po zabiegu...

stary byk

New member
Witam wszystkich.

Jestem 4 dzien po zabiegu obrzezania częściowego i trochę nie wiem jak mam z tym funkcjonować, dostałem kilka zaleceń od doktora co robić i jak i czego nie robić ale nie jest to takie oczywiste. Największy problem mam z zakładaniem opatrunkow w opisie mam napisane że 2-3x dziennie ale czasami mam 5-6x dziennie problem w tym że nie trzymają się tak jak powinny, opatrunek nakładam na linie szwów razem z maścią tak jak mi zalecil ale samoistnie napletek schodzi spowrotem w dół z żołędzia...
Nie wiem jak to zatrzymać bo z tego co mam w opisie to musi byc sciagniety w dol zeby blizna się nie zwężała a żołądź musi byc caly czas odsunięty, ciężko już mi na tym etapie to robić bo jak tylko próbuje to zaczyna się ból. Napisałem do niego z tym problemem i zapytałem czy jest możliwość stosowanie jakiegoś olejku to odpisał że tylko w rumianku żebym moczył po 20min 2x dziennie..

Jak wy radzicie sobie z opatrunkami i czy mieliście podobne problemy?

I jak poradzić sobie z zatrzymaniem żoledzia odkrytego?

Jestem tu nowy na grupie bo szczerze nie mam nikogo z kim mógł bym o tym porozmawiać.

Dziękuję

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Stovff

New member
Również miałem problem z opatrunkami na początku. Każda zmiana była bolesna. Też chwilę po założeniu czułem, że napletek wraca, a jak z kolei robiłem za ciasne, to czułem duży dyskomfort. Nie znalazłem na to złotego sposobu. Chyba trzeba się przemęczyć. Pomimo tych problemów i tak goiło się ładnie, całe szczęście.

arek a

Active member
Najważniejsze z tym opatrunkiem jest to, żebyś owijał go wokół linii szwów na tyle ściśle i grubo, by stworzył pod żołędzią stałą „oponkę” – ten wałek z gazy fizycznie zablokuje napletek przed samoczynnym zsuwaniem się. Nie zmieniaj go aż 5-6 razy dziennie, bo tylko niepotrzebnie podrażniasz świeżą ranę; wystarczą 2-3 razy na dobę oraz po każdym sikaniu, jeśli go zamoczysz. Żeby całość stabilnie siedziała na miejscu i nie spadała, zabezpieczaj opatrunek przylepcem medycznym, a penisa noś w ciasnych slipach skierowanego pionowo do góry, w stronę pępka. Pamiętaj też, żeby nigdy nie zrywać gazy na sucho – jeśli przyklei się do rany, najpierw porządnie odmocz ją w przygotowanym rumianku, a sama bezboleśnie odejdzie.

stary byk

New member
Najważniejsze z tym opatrunkiem jest to, żebyś owijał go wokół linii szwów na tyle ściśle i grubo, by stworzył pod żołędzią stałą „oponkę” – ten wałek z gazy fizycznie zablokuje napletek przed samoczynnym zsuwaniem się. Nie zmieniaj go aż 5-6 razy dziennie, bo tylko niepotrzebnie podrażniasz świeżą ranę; wystarczą 2-3 razy na dobę oraz po każdym sikaniu, jeśli go zamoczysz. Żeby całość stabilnie siedziała na miejscu i nie spadała, zabezpieczaj opatrunek przylepcem medycznym, a penisa noś w ciasnych slipach skierowanego pionowo do góry, w stronę pępka. Pamiętaj też, żeby nigdy nie zrywać gazy na sucho – jeśli przyklei się do rany, najpierw porządnie odmocz ją w przygotowanym rumianku, a sama bezboleśnie odejdzie.
Dzięki wielkie postaram się tak robić bo szczerze to w opisie po zabiegu nic nie mam o tym jak poprawnie zrobuc opatrunek

Lubelski

Active member
Miałem podobnie...aż w końcu znalazłem w necie, specjalne gacie ochronne po obrzezaniu i usunięciu stulejki, wraz z opatrunkiem, 40zł za opakowanie, w opakowaniu 6 sztuk gaci...spokojnie na tydzień starczyło mi...zamawiałem po dwa opakowania...smarowałem maścią na to zakładałem ochronne gadzie i bokserki...te gacie w miarę wygodne👍ale nie męczyło mnie by co chwile zmieniać opatrunek

stary byk

New member
Miałem podobnie...aż w końcu znalazłem w necie, specjalne gacie ochronne po obrzezaniu i usunięciu stulejki, wraz z opatrunkiem, 40zł za opakowanie, w opakowaniu 6 sztuk gaci...spokojnie na tydzień starczyło mi...zamawiałem po dwa opakowania...smarowałem maścią na to zakładałem ochronne gadzie i bokserki...te gacie w miarę wygodne👍ale nie męczyło mnie by co chwile zmieniać opatrunek
Masz może jakiś namiar na takie gacie co ty miałeś? Próbowałem to znaleźć teraz ale jest dużo tego i nie wiem które są lepsze. Dzięki

luktop

New member
Cześć wam ja miałem wczoraj zabieg obrzezania całkowitego metodą stapler sam zabieg bezbolesny trochę stresu było teraz tylko opatrunki zmieniać octanisept po każdej zmianie opatrunku tylko zastanawiam się kiedy linomag maść bo wyczytałem że stosuje sie go później jak już rany będą zagojone czy ktoś z was stosował odrazu tą maść

arek a

Active member
Nie stosuj Linomagu na otwartą ranę. Tłuste maści mogą rozmiękczyć tkanki i utrudnić gojenie lub gojenie rany po zszywkach.
Teraz używaj wyłącznie Octeniseptu i suchych, jałowych opatrunków. Linomag stosuj dopiero wtedy, gdy rana całkowicie się zagoi, a zszywki odpadną (w celu uelastycznienia blizny).