• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

28 lat - Problemy z erekcją - przebadałem się

Fal

Member
Ja po tym co sie naczytalem o PSSD wiem ze w zyciu zadnego anydepresanta nie dotkne. To na pewno nie pomaga z erekcjami.
Ale tu akurat nie chce wchodzic a kompetencje Twojego lekarza, bo psychika to delikatny temat.
Wiesz... Poszukując rozwiazania mojego problemu natrafilem na wielu facetow z podobnymi problemami. Mam kilku, ktorzy maja to po Covid, kilku po szczepieniach, kilku po przejsciu RSV. Na necie też sa przypadki gdzie ludzie zapadaja na cos podobnego po przejsciu nawet zwyklej grypy lub po antybiotykoterapi. To co mi sie udalo polaczyc czytajac te wszystie historie, to ze moze zrodlo problemu tkwic w ukladzie pokarmowym. Ci faceci o ktorych wspominam maja hormony jak i prostate wporzadku (ogladam ich wyniki).

Fal

Member
Dziwi mnie ta Twoja az tak niska witamina B12... Tarczyce widze masz ustabilizowana, wiec to raczej nie to...
Jestes moze wegetarianinem lub przyjmujesz leki z grupy IPP?

@Fal
Jakbyś się trząsł, puls by wypierdzialał z nerwów do 150 z nerwów na siedząco, bóle brzucha, głowy, kłucia w ciele, biegunki to błagałbyś o antydepresanty. No ale narazie mam pełny chillout. xDD

Nie jestem wege. Jem prawie wszystko. Wszystkożerny.
Chociaż krupniku nie lubię, bo zupa z kaszą .... jakoś mi się rzygać chce od niej, bo mi gardło podrażnia. Rzygi mi przypomina xD

Fal

Member
W takim razie suergowałbym test oddechowy na SIBO+H.Pylori. Jezeli wyjda ok to test OAT na SIFO.
Jeżeli nie masz zadnych restrykcyjnych diet to az tak niski poziom B12 ( i zapewne innych witamin z grupy B) jest zastanawiajacy. Mozliwe zemasz tez mutacje genu MTHFR (tez mozna zbadac) i slabiej wchlaniasz witaminy z grupy B. Sam brak witamin z grupy B moze powodowac te wszsytkie objawy ktore wymieniasz. Bierz ten b complex przynajmniej przez kilka miesiecy. Ogarnij tez witamine D do przedzialu 60-90 ng/dl i moze antydeprestany okaza sie niepotrzebne. Zbadanie selenu i cynku o ktoryms wspomniales w kontekscie tarczycy tez ma sens. Pamietaj w razie czego zeby nie przyjmowac jednoczesnie suplementu selenu i cynku, gdyz wchlaniaja sie tym samym "kanalem". Warto zachować przynajmniej kilku godzinny odstep. Pamietaj tez ze witaminy z grupy B bierzemy w pierwszej czesci dnia.

Fal

Member
Fajnie byłoby jeszcze zbadać jod w kontekście tarczycy ale to mozna zrobic tylko poprzed dobowa zbiorke moczu, a z tym jest troche zachodu...