• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

28 lat - brak przyczyny?

Fal

Active member
Wiem ze mam nisko lh i fsh ale w widelkach, pozatym test zarowno calkowity jak i wolny jest na bardzo dobrym poziomie jak na 33 latka.
Gdyby cos bylo z testem nie tak na pewno sprobowalbym czegos zeby pobudzic lh i fsh, poki jajka dobrze pracuja i tesc jest ok mysle nie ma co kombinowac.
Ja mialem sprawdzane anty tpo i anty tg.
Jaki wcześniej miałem poziom miałem testa - nie wiem. Jednak gdyby coś było nie tak z receptorami miałbym inne objawy niedoboru testa niż tylko problemy z erekcja/libido.

Fal

Active member
W tych całych poszukiwaniach jak macie pieniądze i możliwość zróbcie skan HIDA aby ocenić pracę waszego woreczka żółciowego.
Z tego co czytałem na reddit bardzo dużo osób miało z nim problemy po covid/szczepieniach, niewykluczone ze po SSRI, etc. dzieje się coś podobnego. USG zazwyczaj nic nie wykrywa, bo często nie są to kamienie tylko np. złogi tłuszczowe (często to wiadomo dopiero po operacji).
Ja po szczepieniu miałem przez pewien czas bóle w okolicach pęcherzyka żółciowego. Czytałem kilka postów że pierwszym objawem że coś nie tak jest z woreczkiem był zanik libido... Może faktycznie tutaj jest coś nie tak. W jaki sposob? nie do konca wiadomo ale najprawdopodobniej przez nieoptymalne trawienie zmienia się nasz mikrobiom co ma wpływ na neuroprzekaźniki lub stan zapalny który powoduje problem z mięśniami dna miednicy.
Tutaj chociażby jedno z badań na potwierdzenie tego o czym pisze.
Mozecie sobie wpisac "gallbladder libido reddit" w google i poczytac pierwszych kilka tematow. Ludzie koreluja zdrowie pecherzyka zolciowego ze zdrowiem seksualnym, czytajcie tez komentarze pod glownymi watkami.

Edit: Po covid/szczepieniach z tego co czytałem kobiety również skrażą się na zanik popędu. Są w mniejszości, jednak mysle glownie dlatego ze faceci bardziej sie tym przejmuja i szybciej wejda do internetu aby szukac rozwiazania tego problemu... To tez daje do myslenie ze to nie problem stricte z meskim ukladem rozrodczym, skoro kobiety tez maja problem...

Ostatnia edycja:

toastt

Well-known member
A mam takie pytanie do osób zdrowych/chorych też w sumie.

Macie czucie bólu i temperatury na penisie? Bo ja od dawna widzę że mogę sobie przyłożyć coś bardzo zimnego lub bardzo ciepłego i wręcz nie odczuwam temperatury. Może 10% w porównaniu do skóry na brzuchu/nodze/jądrach.
To może być neuropatia nerwu sromowego, taka z ucisku. Jak długo siedzisz i czujesz spięcie w kroczu, to warto by było wybrać się do fizjoterapeuty urologicznego i zacząć rozciągać się w domu. Ja choruję na CPPS/przewlekłe zapalenie gruczołu krokowego, ale u mnie to wszystko obecnie ma raczej charakter napięciowy. Mam też zespół Ehrlesa-Danlosa, który został niedawno zdiagnozowany = moje stawy są hipermobilne i mięśnie utrzymują je bardziej, niż powinny. Przez to jest kaszana w dnie miednicy i często mam tak, że czuję odrętwienie penisa i moszny, a nawet bez tego mam czasami poczucie, jakby schodziło mi znieczulenie. Czyli czuję, ale czucie jest zaburzone.

Zgadzam się też ze wszystkim, co @Fal mówi o neuroprzekaźnikach. Jestem w wypaleniu i mam zaburzenia dopaminowe (anhedonię, znieczulenie na świat). W lepsze dni jest duża różnica w czuciu w członku, szczególnie na wędzidełku i żołędzi. W gorsze – czucie jest mocno wyciszone, jakbym dotykał pięty.