• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

2 dni po zabiegu staplerem

Shoken1234

New member
Cześć, aktualnie jestem 2 dni po zabiegu staplerem, dziś w nocy był straszny ból żołędzi po pierwszym prysznicu, oczywiście nie lałem wody bezpośrednio na małego ale wydaje mi się że jest dość mocno wysuszony.
Zmiany opatrunku są dość bolesne bo gaza przykleja się do rany, lekarz kazał mi tylko 2 razy dziennie psikać octeniseptem na linię szwów, robię wszystko jak mi kazał, noszę sprzęt do góry, i zmieniam opatrunki najczęściej jak mogę lecz na żołędzi pojawiła się lekko żółta bezzapachowa maź, i nie mogłem się jej pozbyć, próbowałem gazikiem nasączonym wodą i później octeniseptem ale musiałem zostawić na noc bo nie chciałem za bardzo podrażnić. Stulejkę miałem wrodzoną i lekarz podczas zabiegu mówił że coś się zrosło i musiał wycinać coś skalpelem i dlatego będzie się goić dłużej w moim przypadku. Myślicie że posmarować czymś żołądź czy na razie zostawić jak jest tylko spróbować przemyć tą maź?

Rada ...jak zdejmujesz opatrunek namocz go najpierw ! Jesli Ci nie szkoda octeniseptu to psikaj na gaze i zejdzie bezproblemu i bezbolesnie jesli Ci szkoda to namocz woda poprostu ! Przed prysznicem wejdz z zalozonym opatrunkiem jak nasiaknie sam Ci odejdzie. Grzyba zostaw w spokoju zobaczysz ze te wszystkei przebarwienia i mazie poschodza Ci z czasem ,ogolnie nie majstruj tam za bardzo daj sie temu spokojnie gojic .Wytrwalosci Kolego tez jestem po staplerze 👍🍻

Shoken1234

New member
Tak właśnie zrobiłem, pierwszy prysznic brałem z opatrunkiem bo bałem się ściągnąć przed, kiedy się namoczył to delikatnie go ściągnąłem i przepłukałem sprzęt i zaraz wyszedłem i założyłem nowy opatrunek, mam nadzieję że wszystko robię dobrze i nie będę miał z tym żadnych problemów 😁

aslot

New member
Najlepiej do zmiany opatrunku użyć sobie sprayu z lidokainą(tym samym lekarz Ci znieczula do zabiegu) mazią na żołędziu sie nie przejmuj. Stosuj !!ciasne!! Opatrunki na noc, do 6-7 dnia żadnych maści kremów cudów, octanisept dobrze opryskać i tyle. Od jakoś 10-11 dnia możesz kupić alantan i posmarować zoladz i ujscie cewki moczowej pomoże pozbyć się "nalotu" opuchlizna cewki moczowej jeżeli występuje zejdzie po maxymalnie 2 tygodniach i z nią cały pozostały obrzęk. Ja swój zabieg miałem 25.03, wczoraj kontrola i wszystko idealnie ;) także niczym się nie przejmuj i małego nos przyklejonego do brzucha (taśmą.) Jak masz pytania śmiało pisz

Shoken1234

New member
Na szczęście psychika mnie blokuje przed wzwodami, niestety w nocy są ale tylko delikatne ze nic się nie dzieje. Sprzęt noszę cały czas uniesiony do góry, noszę ciasną bieliznę ale nie na tyle żeby mnie coś uciskało, po prostu przytrzymują mi go w pionie i nie muszę za bardzo nic kleić, bo nawet nie mam za bardzo czym, próbowałem plastrem wlokninowym ale nie chce się to za bardzo trzymać.

aslot

New member
Kup pehahaft easy 5 albo 6cm grubości nie trzeba nozyczrk nic fajnie się urywa

Jak nie zabrudzisz tego moczem możesz nawet użyć wielokrotnie i nawet jak dostaniesz mocnego niekontrolowanego wzwodu w nocy nie powinno się nic stać przy mocnym opatrunku. Ja miałem klasyczne obrzezanie skalpelem więc nie wiem jak jest przy zszywaczu ale chyba podobnie

I tak jak mówię, sprobuj poprosić o receptę na lidokainę powiedz lekarzowi że potrzebujesz do miejscowego znieczulenia na ranę pozabiegową powinien bez problemu wystawić. Popsikaj i wtedy zmiana opatrunku na ciaśniejszy nie stanowi problemu. Piszę ci o tej lidokainie dlatego, że na wszystkie braverany i inne wynalazki możesz się nie wyplacic :D

Shoken1234

New member
Czy coś jeszcze niezbędnego jest? Jutro bym sobie zajechał kupić wlasnie te pehahaft i szare mydło w płynie do mycia, poza tym mam gazy opatrunkowe, octenisept, kompresy jalowe(do ewentualnego zatrzymania krwawienia i przetarcia rany) samoprzylepny bandaż do naklejenia na gazę, i właśnie plastry wlokninowe.

aslot

New member
Nie myj tego niczym żadnym mydłem niczym aż do zagojenia i momentu aż nie będzie żadnego krwawienia! Pogorszysz sobie sprawę. Szybki prysznic, octaniseptu nie zaluj! tego nie przyspieszysz ewentualnie jak będziesz za bardzo nadgorliwy to pogorszysz sprawę. Na spokojnie podejdź do tego.