@Nik w warunkach przychodni / własnej kieszeni, to takie badania są cholernie drogie i dla NFZtu bez znaczenia - oni (do ewentualnej terapii) honorują głównie te wykonane w ramach ubezpieczalni, dlatego nie polecam wykonywać ich samodzielnie, ponieważ NFZ ma je generalnie gdzieś. Tutaj na własną rekę nie robiłem niczego poza oznaczaniem poziomu przeciwciał p. pneumokokom po zaszczepieniu się szczepionkami p. pneumokokom. Pozostałe badania zostały wykonane w ramach poradni i z tego co widziałem, to były to głównie oznaczenia przeciwciał i ich podklas. Temat skomplikowany i moim zdaniem lepiej w takiej sprawie spotkać się z immunologiem na prywatnej wizycie, a jeśli uzna, że warto temat drążyć, to do poradni immunologicznej kieruje lekarz POZ. Terminy oczekiwania na wizytę są bardzo długie. Ja na pierwszą czekałem 1,5 roku.
Skuteczność leczenia ocenię za kilka miesięcy, ponieważ aktualnie leczę się z 5 miesięcy i wydaje mi się, że to jeszcze za krótko, żeby definitywnie powiedzieć, że nastąpiła trwała poprawa. Poprawa generalnie jest i nie chcę zapeszać, bo sami wiecie jaka to udręka, gdy boli. Od forum się odciąłem i wchodzę raz w tygodniu - to też element terapii, ale pamiętam o Was i staram się dzielić doświadczeniem.