• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Zapalenie prostaty

Zaratrusta

Active member
No dobrze że się zastanawiasz i analizujesz ale może tak jak powiedział Marcelus może nie ma co aż tak obstawiać najgorszego ? Nikt tutaj decyzji za Ciebie nie podejmie. Ten cipro wydaje się rozsądny. Ja go brałem parę razy i mioloxin raz i żyje ćwiczę funkcjonuje normalnie. Ale to ja. Jeśli penicylina to moznaby spróbować dożylnie ampicyliny to będzie bezpieczna opcja i zdaje się skuteczna ale to muszą być spore dawki i jest to uciążliwe. Gadaj ze swoim lekarzem i powiedz mu o tym, że boisz się flurochinoli ściemnij mu że kiedyś brałeś i bardzo źle się czułeś po nich i niech szuka innej terapii.

pawel23

New member
A stezenie tej bakterii jest istotne wogole? 10^3/ml to znaczy o istotnosci zakażenia? Czy to dużo wogole ?
Znalazlem badanie które stwierdza , że najbardziej nawet wrażliwa ona jest na amoxicilin/clav acid w sensie najniższe Mic prawie (oprocz może wankomycyny) ale wiem, że ona słabo przenika do prostaty, ale moze wystarczy w dłuższym czasie? Poza tym dla mnie jest bezpieczny Augmentin, nie boję się jego skutków ubocznych.
0.06 I 0.06 podane jest.
Może warto jednak zaczać od Augmentinu?
Później postaram sie wrzucić grafikę z tymi danymi z tego badania.

marcelus

Active member
@pawel23 za duzo sie naczytales, tez kiedys bylem wystraszony przed flouorochinolonami i wzbranialem sie. Jak myslisz ze ten augmentin taki fajny ze tylko brzuszek boli to sory, dla mnie to najgorszy abx bo gówno działa na prostate a tnie cała mikroflore az milo. Wiesz ile zajmuje odbudowa po augmentinie? Po 10 dniowej dawce od 4 tygodni do roku, a ja bralem 50 dni z jakas przerwa 2 tygodni. Po tej kuracji, oczywiście bez efektu pol roku nie moglem sie pozbierać.

Zeby nie bylo, nikogo nie namawiam na flouorochinolony, ale w tej chorobie to byl jedyny abx co dawał efekt.

pawel23

New member
Ok , rozumiem .
A czy to "stezenie" : 10^3/mL dla Corynebacterium jest istotne? Bo w publikacji znalazłem ze dopiero od 10^5/mL byla u chorych z prostata . A wartości poniżej były u mężczyzn bez chronicznej prostaty.

Moze powinienem sie skupic na wybiciu bakterii e.coli ?

pawel23

New member
Zapowiedziany Mic dla C.glucoronolauticum :
Minocycklina dobrze działa , nawet lepiej niż ciprofloxacyna a o wiele bezpieczniejsza.

Ostatnia edycja:

pawel23

New member
I jescze w tym dokumencie podsumowanie takie dla wszystkich szczepów maczugowcow : "All strains of Corynebacterium spp. detected in this study were sensitive to vancomycin, minocycline, and linezolid."

Dawidst

New member
Cipronex to scierwo najwieksze daja go nawet na zapalenie pecherza smiechawa potem nie wiesz cos sie stało lekarz przeciez wie co robi

pawel23

New member
Ta jasne a on sie przejmuje co z toba bedzie haha, czy brdziesz nie spal, umrzesz z powodów uszkodzenia aorty, dostaniesz neuropatii na kilka lat itd

Mam kogoś w rodzinie bardzo poważnie chorego i widze jak traktują chorego człowieka . ile pomyłek i jak sie nie licza z chorym na nowotwory i ciezsze choroby to szkoda gadać. Trzeba było nie raz dzwonic jechac powtarzac badania i zabiegi bo sie mylili I mieli to w d...

kasper414

New member
Cześć,

na zapalenie prostaty choruję od 2016 roku, z lepszymi i gorszymi momentami. Teraz znów jestem w tym gorszym, dawno nie robiłem żadnych badań i chcę umówić się do Gołąbka. Z jakimi badaniami do niego pójść, żeby był w stanie zacząć leczenie? Chcę pójść do niego z kompletem diagnostycznym, żeby mógł działać, a nie zaprosić mnie na kolejną wizytę za 1500 zł jak zrobię badania.

Grom

Well-known member
@kasper414
Z tego co wiem to wyrzuci Twoje badania do kosza. Najlepiej to umów się od razu na pobieranie próbek do badań w Warszawie aby uniknąć wizyty startowej. Ja u Gołąbka nie byłem ale temat był już tu poruszany.

kasper414

New member
Wyrzuci badania z labów w których sam zleca diagnostykę? Nie do końca rozumiem co masz na myśli.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Grom

Well-known member
Tak, ponieważ on sam pobiera próbki. To jest podobno kluczowe. Ale może będzie inaczej. Tak relacjonowali mi nasi forumowicze co się u niego leczyli.

przemix

Active member
@kasper414 @Grom niestety u G. nie jest tak łatwo.
Najprawdopodobniej jak kolega będzie się chciał umówić na próbę bez pierwszej wizyty to dostanie odpowiedz że wymagane jest skierowanie od G. ;) i trzeba przyjść na pierwszą wizytę

kasper414

New member
Ja nie mam na myśli Stameya, tylko np. posiewy z moczu i nasienia, wymazy z cewki i spod napletka i co tam jeszcze potrzeba. Jak pójdę tylko z historią choroby i wynikami sprzed 5 lat, to zapłacę 1500 zł za to, żeby dostać informacje na temat tego z jaką diagnostyką wrócić i na dobrą sprawę wydam 1500 zł na nic.

Dzwoniłem do lecznicy doktora Gołąbka, odebrała jakaś kobieta, która nie była w stanie udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie.
"No to co Pan ma niech Pan weźmie"
Mam stare badania, jakie powinienem zrobić? Z czym do Państwa przyjść? Co doktor zaleca jako diagnostykę przed wizytą?
"No to niech Pan zabierze co Pan ma"

xD

Ostatnio edytowane przez moderatora:

er4zor

New member
Gołabek tylko badania w Badbaku.
Posiew moczu
Posiew nasienia
Posiew wydzieliny stercza
Wymaz z cewki moczowej

Tlenowe+beztlenowe+atypowe+grzyby+hpv+hps

To ci zleci na pierwszej wizycie.

Generalnie pełen pakiet w Badbaku

Znajdź sobie urologa co ci zrobi masaż stercza bo u Gołabka za wizytę z masażem zapłacisz 1800

Wymaz z cewki przed masażem stercza
Nasienie po masażu.

Nasienie pobierz na miejscu. Z wydzielina stercza jak najszybciej do laboratorium. Mocz polecam tez oddać na miejscu.

Zachowaj 2 tygodniową wstrzemięźliwość.

Jeśli masz partnerkę i wyjdą Ci bakterie wyślij ja na wymaz z cewki wymaz z sromu wymaz z pochwy posiew moczu. Będziecie musieli leczyć się równocześnie.

Pozdrawiam

przemix

Active member
@kasper414 Wymaz z cewki moczowej, posiew nasienia moczu oraz ewentualnie wymaz z pod napletka w badbaku tlenowe beztlenow grzyby

Chlamydia, Mykoplazma, Ureaplazma, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalos, wirus hpv i hsv z cewki i nasienia

taki zestaw mi kazał zrobić do tego próba.