• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Zaburzenia potencji po Covid/Szczepieniach

Fal

Member
Hej.
Jest tu ktoś kto ma osłabione libido/erekcje od momentu zaszczepienia lub przebycia covid?
Chodzi mi konkretnie o osoby, które już wykluczyły wszystkie najczęstsze przyczyny osłabionej potencji (hormony, gospodarka węglowodanowa, problemy krążeniowe, ogólnopojęty styl życia).
Na zagranicznych forach typu reddit tematów tego typu jest mnóstwo. Dziwne, że na naszym podwórku tak mało się o tym rozmawia.

Jakiś czas temu opisywałem swój temat zaburzeń libido/erekcji na tym jak i kilku innych forach. Na każdym z nich dostałem kilka prywatnych wiadomości od facetów, którzy mają identycznie jak ja. Lekarzy czy ludzie z for mówią nam finalnie to samo - psychika. Sorry ale większość facetów którzy się ze mną kontaktowali prowadzą normalne życie, jak każdy inny przeciętny Kowalski. Lekarze to wogole mam wrażenie, że jak już nie są w stanie pomóc to ładują "psychika". Komunikowali się ze mną faceci między 18-45 rokiem życiem. 18 lat to chyba nie czas na problemy z potencją.

Opiszę objawy które u nas wszystkich się pokrywają.
Jest to nie tyle brak libido, bo za dziewczynami się oglądamy ale jakby impuls nie zszedł z głowy do wacka. Brak lub znaczące obniżenie częstotliwości jak i twardości porannych jak i spontanicznych erekcji. Większość zgłaszała, że spontanicznych jest praktycznie zanik (u mnie tak samo). Nie ma erekcji na bodziec wzrokowy, jedynie stymulacja członka zaczyna go pobudzać ale i tak nie jest aż tak twardy jak kiedyś.

Jak to u was Panowie? Czy od czasów pandemii/szczepień zauważyliście pogorszony performance w kwestiach sexualnych?
Jeżeli tak, to jak sobie z tym poradziliście?

Dodam, że nawet na tym forum od 2020 roku, postów na temat dysfukncji sexualnych jest znacznie więcej niż było ich wcześniej, więc coś musi być na rzeczy.

olekf646

Well-known member
Od 2020 jest więcej właśnie ze względu że poziom życia wielu ludzi się pogorszył bo potracili pracę,zdrowie psychiczne, teraz wojna, inflacja,kryzys imigracyjny, ciągły stres, obawa co będzie dalej, nie wplywają pozytywnie na libido, stąd więcej problemów, nie przez samego covida a to co spowodował pośrednio,mi się nic nie pogorszyło a miałem covid,jednak się nie szczepiłem, moim zdaniem zwalasz na covida lub szczepienie, a problem leży tam gdzie napisałem powyżej, dodaj do tego siedzenie na dupie większość czasu, wielu osobom to już zostało, i masz potem problemy z libido

Ostatnia edycja:

Fal

Member
2x trening fbw, 1x piłka nożna w tygodniu. W weekend zimą narty, wiosną spacery po górach, rower.
Oprócz libido, żadnych innych zmartwień. Wyniki perfekcyjne. Ostatnio testosteron 750 ng/dl, wolny 40 (w widełkach 15-50). Prolka i estradiol środek widełek. Lipidy, próby wątrobowe, cukier, insulina, ciśnienie w normie, wrecz książkowe (120/80). Witamina D 65, B12 660 pg/ml, tarczyca ft3 i ft4 ponad 50% zakresu, anty tpo i anty tg bliskie zero. Alkohol bardzo sporadycznie. Unikam cukrów, pszenicy i tłuszczów trans.
Suplementuje się magnezem, witamina d3, omaga 3. Okresowo cynk z selenem i b complex.
Wyniki osób, które nawiązały ze mną kontakt podobne jak moje (ostatni rok poprawiali styl życia, bo myśleli, że to przez to, dlatego wyniki tak dobre). Ja styl życia swój zmieniłem w 2017, czyli już na długo przed problemami. Praca siedząca ale mam podnoszone biurko, więc staram się zmieniać pozycje. 32 lata.

olekf646

Well-known member
Czyli tym bardziej może być problem z psychiki, jeśli zmartwień nie masz to coś jest nie tak🥴 no i w drugą stronę, może przesadzasz z tymi aktywnościami i układ nerwowy nie daje rady

Fal

Member
2x trening całego ciała i 1x piłka nożna z kolegami w tygodniu to przesada? Lekki rower czy spacer po górach w weekend to przesada? Napisałbym, że siedzę w domu, to byś mi napisał, że przez to że jestem w domu i nie mam ruchu... Tak samo zresztą podchodzą lekarze... "Panie siłownia to sterydy pewno jakieś..." Wogóle lekarze to żenada, nawet Ci prywatni...
Szukam po prostu osób którym stało się podobnie jak mi i innym facetom po szczepieniach/covidzie.
Większa grupą może będziemy coś w stanie więcej zdziałać.

Nie wierzysz to poczytaj chociażby na reddit przypadki, gdzie ludzie z dnia na dzień stracili libido. Jedni zaraz po szczepionce inni po przebyciu Covid. Tych tematów i relacji ludzi jest mnóstwo.

olekf646

Well-known member
Może przesada,nie wiem kim jesteś i jak trenujesz, dla jednego piłka raz w tygodniu to śmierć a dla innego za mało, nikt nie mówi o sterydach, mówiłeś w innym temacie że 2 miesiące zrobiłeś przerwę od masturbacji, to niemożliwe będąc zdrowym, napisałem ci że problemy z libido pochodzą często od stresu,a nie samym przeżyciem covida czy szczepienia, szczególnie jeśli zaczęły się w tym czasie pandemii lub po, chociaż wiadomo że może i też sam fakt szczepienia coś popsuł, kto wie, ja tylko luźno ci mówię,to nie atak żaden, wiem jednak jak covid i ogólnie sytuacja po covidzie, do teraz, wplyneła na ludzi, każdy wkurzony chodzi i ludzie są mniej życzliwi dla siebie

Ostatnio edytowane przez moderatora:

nope

Well-known member
@olekf646 🤣 tak czytam te twoje posty i widze ze ty wiecej szkody robisz czasem odpowiadajac ludziom niz pozytku. Tutaj przynajmniej op trzezwy to cie szybko naprostowal z tą ilością sportu.

olekf646

Well-known member
Gdzie szkody? Chyba w wyobraźni twojej,jak naprostował? Przecież ja mu dawałem przykład,nie wiesz że za dużo sportu źle może wpływać na układ nerwowy? Tak samo jeśli siedzisz, normalna rozmowa była

commonlynxx

Active member
Fal a obserwowałeś u siebie stopniowy spadek libido? No i oczywiście czy chorowałeś czy szczepiłeś się?

Ja chorowałem, ale różnicy w libido nie zauważyłem

Fal

Member
Chorowałem i szczepiłem.
Spadek był dość natychmiastowy.
Nie pamiętam jednak czy nastąpił po szczepieniu czy przebyciu covid.
Faceci z którymi mam kontakt w części się szczepili, w części nie. Jest tak mniej więcej 50/50.

Znalazłem dziś na reddit, że u 2 osób były to jakieś mikroskrzepy. Leczyli się aspiryną, jakimś lekkim na ten mikroskrzep i komora hiperbarczyna.
Jeden gość też pisał "The things that have helped me out have been fitness, nattokinase, Cistanche and making sure your gut health is in check. This took me to 80%"
Poczytałem, nattokinasa też jest na skrzpey... Może faktycznie jest to jakiś trop...
Na pewno muszę szukać jakiegoś niestandartowego rozwiązania, bo wszystkie najczęstsze przyczyny już wszyscy wykluczyliśmy.

https://www.reddit.com/r/covidlonghaulers/comments/1egym3f Tutaj link do tego wątku gdzie piszą o tych mikroskrzepach, może komuś się przyda.

commonlynxx

Active member
Ciężko coś doradzić. Na skrzepy mogą pomóc leki przeciwzakrzepowe, pijawki.
No a co konkretnie pomagało tym osobom, jeśli coś tak generalnie? Napisałeś wyżej co jednemu chłopakowi pomagało

Fal

Member
Nic, każdy nadal szuka rozwiązania...
Dziś jeszcze raz przeglądałem te tematy i trafiłem na informacje o tych mikroskrzepach...
Tutaj na forum też w ostatnim czasie od groma ludzi pisze o problemach z erekcją i libido, wstawiają swoje perfekcyjne wyniki i na końcu dostają odpwiedź na forach jak i od lekarzy, że pewno psychika... Nikt nie jest w stanie połączyć kropek...

commonlynxx

Active member
Ogólnie co do jelit to są mega odpowiedzialne za zdrowie, bo dużo patogenów właśnie trafia do układu pokarmowego a jelita (właściwie flora bakteryjna) odpowiada za neutralizację toksyn (eliminację bakterii nie zabitych przez kwas żołądkowy).

Na florę bakteryjną jelit pomagają ogólnie kiszonki (soki czy kiszone rośliny).
Poczytaj o szczepie Narine, bakterii kwasu mlekowego. Ta babka z filmu jest byłą farmaceutką.

Fal

Member
Ostatnio tak bez powodu kupiłem sobie probiotyk wieloszczepowy aby troszkę pomóc jelitą, bo też właśnie o nich się dużo mówi w kontekście całego zdrowia. Materiał jutro obejrzę ;)

commonlynxx

Active member
Aż przypomniałeś mi pisanie magisterki tym artykułem hehe

No patrz i sprawdzaj może akurat coś ci pomoże. Ewentualnie umów się na wizytę do tego lekarza Czerniaka