• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Zabieg staplerem

theone1

New member
Witam, śledzę forum od jakiegoś czasu. Ostatnio pojawił się u mnie problem z infekcją przynajmniej takie odniosłem wrażenie (2 dni po stosunku obudziłem się z popękaną skórą na napletku praktycznie na całym obwodzie i całość była mega wysuszona a sam napletek tak się zwężył że nie szło odsunąć żeby chociaż na milimetr odsłonić żołądź). Jakoś to zwalczyłem Alantanem ale temat powracał w mniejszym lub większym stopniu po każdym stosunku (na drugi dzień odczuwałem szczypanie, pieczenie i ogólnie żołądź cały czas wysuszony w pień). W końcu udałem się do urologa po namowach kobiety za co jestem jej ogromnie wdzięczny, bo po prostu bałem się diagnozy, samego badania itp. Lekarz po wywiadzie ze mną stwierdził że on już raczej wie o co chodzi ale idziemy do pokoju obok żeby to zobaczyć. Wyszło że mam od zawsze zbyt krótkie wędzidełko, co w sumie nigdy mi nie przeszkadzało ani przy stosunku ani przy funkcjonowaniu. Do tego stulejka nabyta, nadmiar napletka i załupek, lekarz od razu bez namysłu zaproponował zabieg Staplerem i coś z wędzidełkiem ale w sumie nie powiedział czy usunięcie czy wydłużenie. Jak powiedziałem czy jest opcja żeby jak najwięcej tego napletka zostawić to powiedział, że on może zrobić mniej albo więcej jak tylko sobie życzę. Leków żadnych nie przepisał tylko na 3 dni przed zabiegiem (jeżeli się zdecyduję) maść Detreomycyna 2% (jak to stwierdził "żeby on był jeszcze lepszy przed zabiegiem"). I teraz sedno sprawy, naczytałem się tutaj o komplikacjach niektórych osób, o bólu, o okresie rekonwalescencji i jestem przerażony tym totalnie. Druga sprawa to fakt że mam własną działalność i jeżeli okres dochodzenia do siebie się wydłuży to moje życie zawodowe może się zrujnować z uwagi na wiele rzeczy z tym związanych. I teraz pytanie czy faktycznie jest się czego bać? Moja partnerka bardzo mnie wspiera chociaż obwinia sie, że to jej wina bo bardzo często ma infekcje i możliwe że od niej coś złapałem, ja nie szukam tutaj winnych i nie mam zamiaru a jedyną blokadą jaką muszę pokonać jest strach. Już same badania krwi przed zabiegiem to będzie dla mnie koszmar, dosłownie odjeżdżam na widok igły, plus wyobrażenie bólu przy znieczuleniu całkiem mnie dobija. Czy ktoś ma jakieś patenty jak się przełamać? 🫤 Lekarz to Dr. Marek Chlamtacz z Zielonej Góry, wydaje się kompetentny ale ciężko znaleźć o nim opinie dotyczące tego właśnie zabiegu

theone1

New member
Teraz doczytałem w dokumentacji, że zabieg wykonywany jest staplerem ZSR oraz wędzidełko laserem co2, czy ten stapler ma ten silikonowy pierścień na zszywkach? Słyszałem że jest to lepsze rozwiązanie niż same zszywki

TwiceCut

New member
Przemyśl sprawę staplera - jeśli zależy Ci na efekcie estetycznym. Ja nie byłem zadowolony i robiłem później poprawkę skalpelem. Oczywiście najważniejsza rzecz to wybór najlepszego chirurga do wykonania zabiegu.
Co do okresu rekonwalescencji to w obu przypadkach już na drugi dzień mogłem normalnie funkcjonować,