• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

wzrost i waga w wieku 15 lat

michałeczki

New member
Cześć,
Za niedługo kończę 15 lat :D ważę 53 kg przy wzroście 170 cm :/ Wiem, że mam lekką niedowagę, ale jem całkiem sporo, więc podejrzewam, że to genetyka. Martwi mnie jednak bardziej coś innego – wzrost... Jestem najniższy w klasie :/ a co gorsza, kiedy miałem 13 lat, mierzyłem 172 cm. Można powiedzieć, że "zmalałem", co brzmi dziwnie...

Ogólnie lubię chodzić na spacery :) ale sport to nie moja bajka :( Boję się, że już przestanę rosnąć i zostanę na 170 cm do końca życia :< Moim marzeniem jest mieć przynajmniej 178 cm :ddd

Czy ktoś miał podobny problem? Da się coś z tym zrobić, czy po prostu muszę to zaakceptować? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :D ktoś umie oszacować mój wzrost wieku 18 lat? ^..^

Pozdrawiam
Michał :)

olekf646

Active member
Może się uda do 180,masz czas,a nawet jeśli to 170 cm jest optymalne,kobietę znajdziesz bez problemu,na ulicach widzę niższych i mają fajne kobiety,jakby niższy wzrost był problemem to by dobór naturalny na to nie pozwolił i każdy byłby wysoki,kobiety tak samo,nie oceniają każdego faceta który ma mniej niż 180 jako gorszego bo byśmy dawno wyginęli,więc nie myśl negatywnie o wzroście,waga ci skoczy jak dojrzejesz,dodaj do tego lekkie ćwiczenia i zobaczysz jaki będziesz kozak,może jesteś poprostu ektomorfikiem i taka twoja natura być sczczuplym,to też plus,chyba że coś nie tak z twoimi hormonami i dlatego tyle ważysz,pogadaj z rodzicami na ten temat jeśli się martwisz o zdrowie

toastt

Well-known member
Nie masz się czym przejmować, wzrost to nie wszystko. Możesz wyrazić swoje obawy rodzicom i warto by było zbadać poziom hormonu wzrostu. Ja jednak sądzę, że spokojnie urośniesz do tych 180 cm.

michałeczki

New member
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :dd serio trochę mnie to uspokoiło. Wiem, że może za bardzo przejmuję się tym wzrostem, ale ciężko mi to odpuścić, zwłaszcza że od 13. roku życia nie tylko przestałem rosnąć, ale wręcz "zmalałem":<Tym bardziej, że moi koledzy w klasie mają minimum 180 cm wzrostu... Chyba faktycznie warto zrobić badania :/ tylko zastanawiam się, czy są one skomplikowane?

Z wagą mam podobnie – jem dużo, a mimo to jestem cały czas szczupły. Trochę mnie to denerwuje, bo widać mi żebra i przez to unikam zdejmowania koszulki... Ktoś miał podobnie i udało mu się przytyć? Jak najlepiej się za to zabrać w moim wieku, żeby zrobić to zdrowo?

Dawid88

Active member
Jeśli nie możesz przestać o tym myśleć, to powiedz rodzicom, że przestałeś rosnąć, dużo jesz, ale jesteś szczupły i chcesz iść do lekarza i się przebadać. Mówiąc tutaj o badaniach i poziomach hormonów chodzi o badanie krwi, więc nic skomplikowanego i lekarz rodzinny z pewnością to zleci.