• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Stulejka całkowita

Trolo

Well-known member
Domowym sposobem może i by się dało, ale będziesz się męczył pół roku jak nie dłużej z tym. Chce Ci się? Do tego nie ma gwarancji, że będzie dobrze.
Jakbyś zsuwał w spoczynku i trochę we wzwodzie to jeszcze można by się pobawić w rozciąganie. A tak to raczej nastawiał bym sie na obrzezanie.

Logan49

New member
Domowym sposobem może i by się dało, ale będziesz się męczył pół roku jak nie dłużej z tym. Chce Ci się? Do tego nie ma gwarancji, że będzie dobrze.
Jakbyś zsuwał w spoczynku i trochę we wzwodzie to jeszcze można by się pobawić w rozciąganie. A tak to raczej nastawiał bym sie na obrzezanie.
A są jakieś domowe sposoby do polecenia bo i tak wieczorami nie mam co robić a 2k to jednak trochę kasy

dieselpower

Moderator
Członek Załogi
Zawsze możesz robić na NFZ... jakbyś miał jakies lekkie przewężenie to można próbować rozciągać ale nie w takim stanie, tam masz otwor jak glowka od szpilki... Aż dziwne ze za dziecka rodzice nic z tym nie zrobili.
@Stettin chodzi o wielkosc otworu ze tak mały ze światło nie dochodzi a nie ze na dworze widno;)

Ostatnia edycja:
Daj sobie spokój z rozciąganiem jak bym to ciachał... zrób sobie na NFZ jak kasy nie masz ... tylko upewnij się kto to będzie robić itd ale niektórzy chłopaki nie narzekali na NFZ a jak siana nie masz.moze kredyt ? Szybko go spłacisz

Morrales

Member
Lekarz niech to obejrzy, oni mają doświadczenie. Napewno zproponuje rozwiąznie adekwatne do poziomu problemu. Może jakąś części napletka uda się zostawić i jego naturalną funkcjonalność zachować. Ubytek będzie na pweno.

toastt

Well-known member
Nie patrz na pieniądz. Nawet na NFZ zrobisz u dobrego lekarza – zapłacisz pewnie jedynie za wizytę prywatną. Masz taki stan, że możesz lada chwila złapać jakieś zakażenie układu moczowego, a potem z tego mogą zrobić się problemy na całe życie. Nie ma tu na co czekać, tam praktycznie nie ma prześwitu. Pomyśl sobie, co masz pod napletkiem przez te lata bez higieny. Tracisz najlepsze lata życia na to schorzenie.

@toastt Z tym "Nie patrz na pieniądz." się nie zgodzę.
Jedynym przeciwwskazaniem do takiego podejścia, jest brak ubezpieczenia, które pozwoli mu zrobić zabieg za darmo.
W innym przypadku ma 2000-3000 w kieszeni i nie chodzi tutaj o to, że nie warto oszczędzać na zdrowiu, tylko o to, że bez sensu wyrzucać tak dużą kwotę na coś, co może mieć za darmo, a lekarz z taką zmianą zakwalifikuje go od ręki.
Jeśli nie znajdzie w okolicy polecanego np. tutaj na forum lekarza (a ludzie tutaj na NFZ polecali, sam widziałem) i będzie się bał lub w ogóle nie będzie chciał się wyciąć do zera, to niech zrobi zwykłe usunięcie samej stulejki.
Bez sensu mu polecać usługi prywatne, skoro napisał, że nie ma pieniędzy, a taki przypadek lekarz z kontraktem NFZ od razu zakwalifikuje do zabiegu.
Idealnym rozwiązaniem byłoby to, aby zamiast wyrzucać 2000-3000 na lekarza prywatnego, wydał jakąś część tej kwoty i wybrał się do lekarza polecanego np. tutaj, natomiast oddalonego od jego miejsca zamieszkania, jeśli nie będzie On w jego pobliżu.
W takiej sytuacji wyda na paliwo, ale nigdy 2 czy 3 tysiące.
1. Niech szuka lekarza polecanego w okolicy.
2. Niech szuka lekarza polecanego ogólnie.
3. Wizyta prywatna - z uwagi na 2 powyższe punkty, według mnie bez sensu.

toastt

Well-known member
@ChciałbymŻyćNormalnie ja nie sugerowałem zabiegu prywatnie. OP pisał, że nie jest przy pieniądzach, więc sugerowałem wizytę prywatną i operację na NFZ. Może źle to napisałem. Miałem na myśli, że z 300 zł pójdzie na wizytę prywatnie i termin na zabieg na NFZ się znajdzie w ciągu max kilku miesięcy.

A jeśli czekać do urologa na wizytę NFZ (nawet na pilne skierowanie), to mogą to być kolejne miesiące, których można uniknąć próbując otworzyć pieniędzmi drzwi (pójść prywatnie), które aktualnie są zamknięte. Też się nie zgadzam z tym, żeby za tak prosty zabieg kasować bez mała najniższą krajową (za górny poziom widełek).

Mar992

New member
@toastt zgadzam się że to jest jakiś pomysł iść na prywatną wizytę i zabieg już na NFZ bo takie praktyki są często spotykane w różnych specjalnościach.