• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Stapler - Wszywki pod skórą

Tomek1996

New member
Cześć, przedwczoraj miałem zabieg obrzezania staplerem, wszystko według lekarza przebiegło pomyślnie. Zgodnie z zaleceniami, po 48h od zabiegu miałem odwinąć opatrunek, przemyć ranę octaniseptem i posmarować maścią - tak zrobiłem. Jedyne co mnie zastanawia, to na dzień dzisiejszy zszywki są praktycznie ciągle przykrywane "nadmiarową" skórą, gdy próbuje odsłaniać te zszywki to ta skóra i tak wróci na swoje miejsce i je "przykryje". Czy to normalne? Czy ktoś tak miał? Czy to nie sprawi, że zszywki samoistnie nie wypadną, tylko wtopią się w skórę?

Arek4u

Active member
Spokojnie nie ma co panikować , najważniejsze żebyś przy zmianie opatrunku odsłaniał zszywki i spryskał je octaniseptem, i jeżeli lekarz przepisał jakąś maść to smarować .

Tomek1996

New member
heh, przy "zmianie opatrunku", sęk w tym że mój lekarz już po 48h kazał w ogóle zdjąć opatrunek i nie zakładać nowych, tylko przy codziennej toalecie dezynfekować octaniseptem i smarować maścią.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Arek4u

Active member
Nie polecam chodzić cały czas bez opatrunku, jest lub będzie to nie komfortowe. Raz że żołądź cały czas odsłonięta będzie dokuczać przez jakiś czas , aż nie przyzwyczai się do nowych warunków, a druga sprawa że jak już zszywki zaczną się wypinać to bez opatrunku będą haczyc przy każdym ruchu.

Tomek1996

New member
Fakt, nie jest komfortowo na razie przy chodzeniu : ) A też miałeś metodą stapler? Po ilu mniej więcej zszywki będą wypadać, i w sumie kiedy powinienem zobaczyć, że np ta skóra faktycznie przeszkadza przy ich wypadaniu?

Co do zahaczania przy każdym ruchu, teoretyycznie mój lekarz mówił, że te zszywki wlasnie troche powinny w pewnym momencie zahaczać o bokserki/gazy zeby mialy lepsze pole do wypadania

Arek4u

Active member
Tak też miałem stapler. Zszywki po około tygodniu zaczęły wypadać. Najdłużej trzymały te przy wedzidelku. Ja po prostu jak widziałem że któraś już zaczyna wypadać to jej pomagałem i wyciągałem . Można też im pomagać delikatnie masując , ruszając zszywkami ale to w późniejszym czasie.

Tomek1996

New member
Właśnie w zaleceniach też mam, żeby po 1/2 tygodniach w miejsce wszywek wsmarowywać jakąś maśc na bazie olejków :D Zapewne, żeby szybciej wypadały.