• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Rozrywająca się rana po plastyce

kamilkamil1337

New member
Cześć. 10 dni temu miałem plastykę napletka. Wszystko ładnie się goi z jednym wyjątkiem. Z jednej strony zrobiła się ranka, która nie może się zagoić. Tzn. w ciągu dnia wszystko jest ok, ale w nocy w czasie wzwodu rana znowu się otwiera, co powoduje szczypanie i trudność z gojeniem. Oczywiście muszę jeszcze trenować napletek i przy tym również rana lekko szczypie i się otwiera. Byłem na wizycie kontrolnej u lekarza po 5 dniach i dołożył w tamto miejsce 3 nowe szwy, ale wydaje mi się, że nie za wiele to dało.
Co mogę zrobić żeby przyspieszyć gojenie? Ewentualnie jak długo będzie się goić coś takiego?

Dawid88

Well-known member
Będzie się goiło jak skaleczenie czy rana która nie jest zszyta, dbaj o higienę i pilnuj żeby to się nie otwierało bardziej więc unikanie wzwodów przede wszystkim.

kamilkamil1337

New member
Będzie się goiło jak skaleczenie czy rana która nie jest zszyta, dbaj o higienę i pilnuj żeby to się nie otwierało bardziej więc unikanie wzwodów przede wszystkim.
No tak, tylko mam wrażenie że wpadłem trochę w błędne koło tzn. codziennie w nocy mam wzwody, których nie da się kontrolować i wtedy rana się rozrywa, no i dodatkowo musze ćwiczyć napletek przy czym też rana się rozrywa, więc jak tylko rana zdąży się jako tako zasklepić to za chwile znowu jest otwierana.