• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

różnica między jądrami

antoniii

New member
od dłuższego czasu zauważyłem że jedno z jądrem zwisa bardziej niż drugie. w ogóle obydwa zwisają dość bardzo tylko że to jedno jeszcze bardziej. czy tak powinno być ? mam 16 lat i trch nie mam do czego lub kogo porównać swoich więc nie wiem

Trolo

Well-known member
Raczej nie ma powodu do niepokoju. Jakoś muszą się pomieścić, dlatego jedno jest niżej drugie wyżej. Inaczej jest jak masz mosznę skurczoną (stres, zimno) bo wyżej jest więcej miejsca.

toastt

Well-known member
Każdy mężczyzna ma jedno większe, drugie mniejsze jądro i tak samo sprawa wygląda z ich ułożeniem w mosznie – jedno jest zwykle wyżej, drugie niżej. Raczej wszystko jest w porządku, nie zamartwiaj się na zapas.

Łukasz98

New member
Tak, to zupełnie normalne. U większości mężczyzn jedno jądro zwisa niżej niż drugie. Zazwyczaj lewe jądro jest niżej niż prawe, ale może być odwrotnie, to kwestia indywidualna. To naturalne, dzięki temu jądra nie uciskają się podczas ruchu, nie ocierają się o siebie i mogą bardziej się dostosowywać do temperatury.

Jeśli nic cię nie boli, nie masz obrzęku, to raczej nie ma powodów do niepokoju.

Jeśli jednak coś cię będzie nadal niepokoić, możesz udać się do lekarza rodzinnego lub urologa, aby ocenił czy jest czym się martwić. W wieku 16 lat jakoś ma się bilans, na którym lekarz może Cię pytać o takie rzeczy. Większość to bagatelizuje, ale jeśli sam zaczniesz temat, zapytasz, z pewnością będzie starał Ci się pomóc.