Cześć, miałem dzisiaj zabieg krótkiego wędzidełka, poszło sprawnie i bezboleśnie, jest 7 szwów, lekarz mówił aby myć codziennie i odprowadzać napletek (ale dopiero od jutra). Kazał tylko pryskać octaniseptem po umyciu. Powiedział, że zagoi się po około 3 tygodniach. Byłem zadowolony, ale teraz mam pare wątpliwości i pytań. Obawiam się czy będę mógł odprowadzać napletek, bo czuję lekki ból i dyskomfort (chyba ze względu na szwy?). Z początku było lekkie krwawienie, później już nie, i jak się umyłem to znowu, ale krwawienie było małe i szybko ustało. I w związku z tym:
1. Czy mogę bezpiecznie i bez stresu odprowadzać napletek pomimo lekkiego bólu i dyskomfortu? Czy może lepiej się z tym wstrzymać?
2. Po jakim czasie będę mieć spokój ze szwami (wchłanialnymi)?
3. Czy powinienem obawiać i martwić sie ewentualnymi wzwodami?
4. Czy zapisać się na wizytę kontrolną? Lekarz powiedział, że nie muszę, dopiero jak będą jakieś problemy, ale mam taki stres, że sam nie wiem co o tym sądzić...
1. Czy mogę bezpiecznie i bez stresu odprowadzać napletek pomimo lekkiego bólu i dyskomfortu? Czy może lepiej się z tym wstrzymać?
2. Po jakim czasie będę mieć spokój ze szwami (wchłanialnymi)?
3. Czy powinienem obawiać i martwić sie ewentualnymi wzwodami?
4. Czy zapisać się na wizytę kontrolną? Lekarz powiedział, że nie muszę, dopiero jak będą jakieś problemy, ale mam taki stres, że sam nie wiem co o tym sądzić...