Dzień dobry. Mam 33 lata, ze względów medycznych (nawracające zakażenia bakteryjne) przeprowadzono mi w dniu wczorajszym obrzezanie. Mam wrażenie, że lekarz, który mnie operował robił to po raz pierwszy, a w szpitalu gdzie jestem nie robili wcześniej tego zabiegu, bo była to dla nich nowość. Nieco się przeraziłem. Dziś wychodzę, a nie dostałem żadnych zaleceń. Tak trafiłem na to forum. Poczytałem różne wątki, a w tym miejscu chciałbym podsumować wszystkie podstawowe zalecenia odnośnie postępowania po zabiegu, czy czegoś nie pominąłem i dopytać o szczegóły.
1. Sprzęt trzymać do góry (rozumiem, że najlepiej przymocować plastrem) i trzymać w obcisłych slipkach
2. Myć szarym mydłem, po myciu zakładać nowy opatrunek
3. Robić okłady i w tym trzymać sprzęt
4. Można dodatkowo przemywać Rivanolem albo gazikami moczonymi w rumianku
Mam też pytania.
Z czego najlepiej robić okłady? W szpitalu założyli mi Bactigras i to polecili kupić w aptece.
Jak w ogóle najlepiej trzymać to co zostało z napletka, nasuwać na żołądź, tak, że szwy się chowają czy naciągać tak, żeby szwy były na wierzchu?
Oraz co kupić w aptece do smarowania samych szwów a później blizny i kiedy zacząć używać tych środków? Powiedziano mi, że mogę spróbować maść na blizny Silaurum ale muszę ustalić czy ona nadaje się na to miejsce.
Jeżeli o czymś zapomniałem śmiało piszcie. Chce jechać prosto do apteki i zacząć działać.
1. Sprzęt trzymać do góry (rozumiem, że najlepiej przymocować plastrem) i trzymać w obcisłych slipkach
2. Myć szarym mydłem, po myciu zakładać nowy opatrunek
3. Robić okłady i w tym trzymać sprzęt
4. Można dodatkowo przemywać Rivanolem albo gazikami moczonymi w rumianku
Mam też pytania.
Z czego najlepiej robić okłady? W szpitalu założyli mi Bactigras i to polecili kupić w aptece.
Jak w ogóle najlepiej trzymać to co zostało z napletka, nasuwać na żołądź, tak, że szwy się chowają czy naciągać tak, żeby szwy były na wierzchu?
Oraz co kupić w aptece do smarowania samych szwów a później blizny i kiedy zacząć używać tych środków? Powiedziano mi, że mogę spróbować maść na blizny Silaurum ale muszę ustalić czy ona nadaje się na to miejsce.
Jeżeli o czymś zapomniałem śmiało piszcie. Chce jechać prosto do apteki i zacząć działać.