• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu obrzezania

mintoo

New member
Cześć dzisiaj o 10.30 miałem zabieg obrzezania całkowitego. Zabieg przebiegł bez problemu lekarz założył opatrunek i wróciłem do domu. Położyłem się spać spałem około 2 godziny i jak się obudziłem na spodenkach dresowych dostrzegłem plamkę krwi, tak samo na bokserkach. Myślę, że to przez wzwody, które miałem podczas snu albo też przez to że chciało mi się sikać a nie zrobiłem tego przed snem. No dobra ale jak wstałem poszedłem się wysikać po wysikaniu otarłem górną część żołędzia. Teraz nie wiem co zrobić bo lekarz powiedział że opatrunek zmienić następnego dnia, ale jeśli jest na nim krew to nie lepiej zrobić to jeszcze dziś?

Arek a

Well-known member
Jeśli krew nie leci ciągle, lepiej nie ruszać opatrunku, zostaw go do jutra, bo zbyt wczesne odklejanie gazy może zerwać skrzep i nasilić krwawienie. Zmień go wcześniej tylko wtedy, gdy jest całkowicie przesiąknięty krwią.

Trolo

Well-known member
Całkiem możliwe, że to przez wzwody, ale czy byłby, aż tak chętny do stawania? Zapewne opatrunek zdjąć jutro ale nie gdy będzie wcześniej zalany krwią, ale pewnie o tym lekarz nie wspomniał. Gdyby opatrunek był mocno przytwierdzony przez krew czy cokolwiek innego, to najlepsze rozwiązanie to namoczenie go octeniseptem i dopiero potem ściąganie. Ja to bym raczej zdjął i zobaczył ze czego się leje i założył nowy opatrunek. A na noc zakładał ciasne opatrunki, żeby nocne wzwody nie spowodowały rozejścia szycia.