• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Po zabiegu obrzeżania ( Anglia )

pbsot

New member
Witam , w 2016 miałem robiona plastykę wędzidełka ale dalej się babralo skura pękała więc w końcu zdecydowałem się na zabieg obrzezanja na angielski NHS ( coś jak NFZ w Polsce) ale przez prywatną klinikę .
7 rano w szpitalu 10 rano już puścili mnie do domu , sama operacja wszystko bardzo sprawnie na znieczuleniu miejscowym . Dostałem zestaw leków przeciwbólowych i jakąś maść do stosowania na szwy przeciw infekcji) .
Jutro rano mam zdjąć opatrunek i delikatnie umyć szarym mydłem( zalecił mi mycie 2 razy dziennie ) , i tu pytanie , przez ile dni nosiliscie opatrunki ? Ja mam zamiar cały czas leżeć i odpoczywać przez minimum tydzień .
Dużo czytałem forum ale zauważyłem że każdy ma swoje metody , jestem też uzbrojony w opatrunki gazy , rywanol octanisept maści na blizny itp .
Mi lekarz też doradził smarowanie żołędzia vaselinanna zmniejszę drażliwości .

Po sikaniu warto spryskać żołądź octanisept czy nie ? Bo zauważyłem że każdy ma swoją opinię na ten temat .
Z góry dziękuję za wszystkie cenne porady będę tutaj na bieżąco wrzucał postępy . 1zdjecie

kaz3k69

New member
Po sikaniu, o ile nie zmieniasz opatrunku nie używaj octeniseptu bo wysusza skórę i może podrażnić,przy zmianie tak, gdyż octenisept zmoczy przyschnięty opatrunek i ułatwi zmianę.Pilnuj wzwodów i noś do góry przyjaciela, ułatwia odpływ chłonki i zmiejsza opuchliznę. Opatrunek nosisz tak długo jak będziesz chciał, co jakiś czas pozwól pooddychać ranie na wolnym powietrzu.Maść na blizny dopiero po wyjęciu szwów i zagojeniu ranek.

pbsot

New member
Dzieki za cenne porady , wzwody były juz w dzień ale o dziwo jeszcze jakoś nie bolało chyba jeszcze trzymało znieczulenie albo tabletki przeciwbólowe działają . Po którymś wzwodzie maly tak się skurczył że opatrunek już spadł , wymieniłem na nowy , rano po myciu mam zamiar poleżeć kilka godzin bez opatrunku żeby złapał świeżego powietrza .