• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

hunter1500

New member
Witam, miałem wczoraj obrzezanie całkowite za pomocą lasera. Moja sytuacja jest dosyć specyficzna, ponieważ mam silną nadwrazliwosc i lekarz musiał znieczulać bardzo dużo razy, a finalnie ból tak był wyczuwalny podczas zabiegu, mniejszy bądź większy. Mam kilka pytań.
1. Wczoraj opatrunek założony przez lekarza (3 warstwy), szybko cały przesiąkł, sprawdziłem sytuację dopiero po 2h, a krew dalej leciała. Po ucisku i zmianie opatrunku 2 razy, ilość krwi znacząco się zmniejszyła, jednak czy taka sytuacja powinna mieć miejsce i była normalna? Krew wylatywała pojedyńczymi kroplami z rany.
2. Higiena. Jak ma wyglądać? Mam przypisany Microdacyn, krem Emla aby zniwelować ból, jednak boję się go za szybko używać żeby ilość krwi się nie zwiększyła (ból nie jest intensywny, czasem ciągnięcie, pieczenie, chodzi mi już głównie o Microdacyn, Emla nie ma póki co takiego znaczenia). Obecnie rany w żaden sposób nie odkażałem ani nie czyściłem, lekarz zalecił pierwszy prysznic dopiero po 24h od operacji, wieczorem.
3. Wymiana opatrunku. W jaki sposób robić? Po prysznicu jeden raz dziennie? Co zrobić aby gazik nie ciągnał za szwy lub skórę? Lekarz zalecał brać prysznic w gaziku, aby po namoczeniu mniej ciągnął, oraz nosić opatrunki przez min. 4 tygodnie.
4. Oddawanie moczu. Oddawanie moczu w moim przypadku jest dosyc uciążliwe, męczyłem sie ze stulejką długi czas, mam jakąś blokadę psychiczną oraz słabo czuje oddawanie moczu. Boję się że mimo odciągania gazika, namocze go, a nie chcę się bawić w dodatkową wymianę opatrunku za każdym razem.