• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Plastyka a obrzezanie

nariusz121

New member
Czesc, jakie sa różnice pomiedzy tymi dwiema metodami? Czy plastyka bylaby lepsza, jesli mam problem z odprowadzeniem napletka tylko podczas wzwodu ale jest to mozliwe?

Dawid88

Active member
Po obrzezaniu nie masz napletka lub prawie nie masz. Po plastyce masz. Według info, jakie możesz tu znaleźć plastyka nie daje gwarancji, że wszystko będzie dobrze do końca życia.

dwaosiem

New member
@PrzeS O czym Ty mówisz? Wyjaśnisz dlaczego 'prawie na pewno' będzie poprawka? Plastyka według danych udaje się ~ w 2 na 3 przypadkach.

Plastyka to poszerzenie napletka poprzez jego nacięcie i zaszycie aby otwór był szerszy, natomiast obrzezanie to usunięcie części lub całości napletka.
@nariusz121 W Twoim przypadku to ja bym się zastanowił jak poważny jest problem. Co to znaczy że jest możliwe ściągnięcie napletka we wzwodzie? Może masz tak łagodną stuleje że da radę to rozciągnąć i zabieg wcale nie będzie konieczny? A jak się zdecydowałeś na zabieg no to krótka piłka - chcesz zachować napletek to plastyka a jak nie to obrzezanie.

PrzeS

New member
@dwaosiem po prostu wydaje mi się, że gojenie po częściowym będzie dłuższe i bardziej narażone na komplikacje. Jeśli miałbym choć minimalną stuleje to bez zastanowienia poszedłbym się obrzezac całkowicie.
Sam nie miałem nigdy stulejki jednak zawsze chciałem się obrzezać, zrobiłem to i jestem przeszcześliwy. Zawsze ta skóra była dla mnie jakaś obca i jej po prostu nie lubiłem. Naplet wydaje mi się niepotrzebnym fałdem skóry. Ale to tylko moja opinia nikogo nie namawiam jak to niektórzy twierdzą do okaleczania się.

Morrales

Member
Plastyka lepsza, chyba, że za zabieg weźmie się partacz i będą komplikacje. Musisz się zastanowić jak daleko posunięta jest stulejka - może da się rozciągnąć bezinwazyjnie.

@PrzeS - Dobrze prawisz, dlatego w tak delikatnej, intymnej sprawie każdy powinien mieć prawo wyboru. Systemowe robienie obrzezania dzieciom jest okaleczeniem.

Ostatnia edycja: