• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Pierwsza wizyta u urologa

Macieek

New member
Mam zamiar udać się na pierwszą wizytę do urologa z problemem stulejki (niewątpliwie mam stulejkę, być może do tego wszystkiego za krótkie wędzidełko). Zwlekałem z tym wiele czasu, bo wstydziłem się o tym powiedzieć rodzicom. Teraz jestem dorosły, mam swoje oszczędności (ale jeszcze na siebie nie zarabiam) i wybiorę się na konsultację za swoje pieniądze. Pytanie tylko brzmi, czy faktycznie wydawać pieniądze na wizytę prywatną, czy udać się na NFZ? Zabieg usuwania stulejki prywatnie trochę kosztuje, chyba że lekarze początkowo zalecają jakieś maści sterydowe, a zabieg to ostateczność? Szczerze wolałbym najpierw spróbować bez krojenia, o ile lekarz stwierdzi że to możliwe.

[Spróbuje cos mądrego powiedzieć, ale nie wiem czy mi wyjdzie xD]

Tylko polecani urolodzy albo sprawdzeni.
Chyba, że chcesz mieć poszarpanego siura jak Reksio szarpie szynkę.
To, że lekarz ma tytuł naukowy, nie znaczy, że jest dobry we wszystkim.

Ja 2 lata temu mialem miec na nfz ale jak zobaczyłem na necie zdjęcia nieudanych zabiegów to mi się odechciało iść do niesprawdzonego lekarza.
To zabieg raz na cale zycie ;P

Mascie sterydowe dzialają w dziecinstwie jak cialo jeszcze się rozwija.

[Mi kiedyś chirurg wyrwał wrastającego paznokcia bez znieczulenia w dzieciństwie i mam odraze do nfztu, tym bardziej w przypadku takich ważnych zabiegów]

Macieek

New member
Kurcze, szczerze nie widzi mi się płacić minimum 1500zł za zabieg prywatnie. Z tym znalezieniem zaufanego lekarza też może być ciężko, bo nie jestem dobry w szukanie opinii o lekarzach, a już tym bardziej w temacie usuwania stulejki. Jeszcze pytanie z trochę innej beczki - myślisz, że jeżeli znalazłbym sprawdzonego urologa prywatnie, który pracuje w szpitalu publicznym i przyjmuje na NFZ, to będzie chciał mi wystawić skierowanie na NFZ? Niedawno się przekonałem, że istnieje w ogóle taka możliwość (dostałem skierowanie na NFZ od lekarza, u którego byłem prywatnie), a pozwoliłoby mi to uniknąć kontaktu z moim lekarzem rodzinnym, któremu już bardziej wstydziłbym się powiedzieć o problemie niż moim rodzicom (z myślą, że idę z tym do urologa, jakoś tego wstydu nie czuję). Ale takie pytanie nasuwa mi się, kiedy pomyślę o tym, że ci urolodzy prywatnie zwykle wykonują te zabiegi i pewnie niekoniecznie chcieliby żebym poszedł z tym problemem na NFZ.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Z tego co wiem to już tu tak chyba ktoś robił, że szedł, że szedł do urologa który robi prywatnie, ale też na nfz. No ale to trudno znaleźć chyba kogoś takiego. NFZ mało płaci lekarzowi za zabiegi.

Macieek

New member
No nic, może spróbuję prywatnie, tylko mam nadzieję że znajdę kogoś dobrego. Ograniczam się do Łodzi, bo raczej nie jestem aż tak zdesperowany, żeby jeździć gdzieś dalej specjalnie na zabieg. Samo to że zdecydowałem się coś z tym zrobić to już dla mnie "osiągnięcie"

Dawid88

Well-known member
Chłopie nie przeżywaj tak, co jest takiego niemożliwego w powiedzeniu o sprawie lekarzowi rodzinnemu? A rodziców to powinieneś zjebać, że nie zadbali o Twoje zdrowie i prawidłowy rozwój.

Sluchaj nie zrob tego samego błędu co ja ja pojechałem do pierwszego lepszego lekarza i to nie za male pieniądze myslalem ze bedzie dobrze pojechałem tam gdzie mialem blizej do tego prywatnie i mi odwalili taka kaszane ze miałem fiutka jak Franek kimono na Twoim miejscu pogadał bym o tym z rodzicami i jakoś naskrobał na ten zabieg u dobrego specjalisty bo odcieta skóra juz Ci nie odrośnie a tego mozesz żałować do końca życia także to nie jest tylko zabieg też tak myślałem..

A o najlepszego specjalistę najlepiej zapytaj tutaj to Ci kogos doradza ja bym Ci polecił jechac do Chomicz Białystok

krzysi0x2

New member
Lepiej pozbierać i mieć pewność, im szybciej podejmiesz sie zabiegu tym dla Ciebie lepiej, ja podjąłem sie bardzo późno i teraz walczę z obowiązkami, normalnym życiem i chęcią powrotu do normalności.

danorox

New member
szczerze, to bym sprawdził urologów w okolicy na NFZ jacy są, bo może się trafić lekarz, co ogarnia temat, a prywatnie też odawalają fuszerkę i będziesz musiał się męczyć z poprawkami. Przykładowa moja znajoma raz spotkała się z takim cudownym laryngologiem, że nie dość, że przez niego nabawiła się zapalenia ucha, to i jeszcze lżejsza o kilka stówek była. Masz do wyboru, albo wydać z ponad 5k zł i robić u takiej chomicz, albo poszperać po necie i szukać na NFZ