• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie

Kris1187

New member
Cześć 5 dni temu miałem zabieg na stulejkę w szpitalu na NFZ czy mógłby ktoś stwierdzić po zdjęciach jakie miałem wykonane obrzezanie? I czy wszystko goi się tak jak powinno?

Jeśli sam nie jesteś tego w stanie ocenić, to może w ogóle nie miałeś wykonanego obrzezania, a tylko usunięcie stulejki.
Może miałeś i świadomie piszesz, aby się dowiedzieć, natomiast jeśli nie świadomie, to NFZ raczej domyślnie nie usuwa napletka, tylko powiększa jego ujśćie, aby można było go normalnie zsunąć bez bólu.
Ja tak miałem.

Kris1187

New member
Wrzucam zdjęcia proszę niech ktoś mi powie co to za obrzezanie i czy wszystko dobrze się goi? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Kris1187

New member
Jeśli sam nie jesteś tego w stanie ocenić, to może w ogóle nie miałeś wykonanego obrzezania, a tylko usunięcie stulejki.
Może miałeś i świadomie piszesz, aby się dowiedzieć, natomiast jeśli nie świadomie, to NFZ raczej domyślnie nie usuwa napletka, tylko powiększa jego ujśćie, aby można było go normalnie zsunąć bez bólu.
Ja tak miałem.
Właśnie sam nie wiem na wypisie ze szpitala pisze że obrzezanie. Mógł byś pomoc i stwierdzić co to za obrzezanie było robione ? I czy jest to zrobione poprawnie ?

Niestety nie.
Na tym etapie, to jedynie inni z forum.
Ja taki widok miałem 19 lat temu, także nie pamiętam jak to wyglądało u mnie, dlatego musi na te zdjęcia rzucić okiem ktoś, kto jest bardziej na czasie, a takich osób jest tutaj wiele.

dwaosiem

Member
Wygląda na obrzezanie częściowe. Co do tego czy zabieg jest w pełni udany będziesz wiedział dopiero za parę tygodni, natomiast sam proces gojenia zwłaszcza jak na 5 dni przebiega jak najbardziej prawidłowo. Możesz normalnie napletek ściągać?

Kris1187

New member
Wygląda na obrzezanie częściowe. Co do tego czy zabieg jest w pełni udany będziesz wiedział dopiero za parę tygodni, natomiast sam proces gojenia zwłaszcza jak na 5 dni przebiega jak najbardziej prawidłowo. Możesz normalnie napletek ściągać?
Tak napletek mogę ściągnąć bez problemu. Tylko nie pokoi mnie ten cycek przy wędzidełku tak jakby zostało więcej skóry w jednym miejscu. Czy to się rozejdzie czy tak zostanie?

dwaosiem

Member
Jest ok, to dopiero 5ty dzień po zabiegu, widać jeszcze opuchliznę która spokojnie będzie schodzić. Jeżeli normalnie ściągasz napletek - jak dla mnie wygląda na dobrze wykonaną robotę ;)

Kris1187

New member
Dzięki wielkie już się nie pokoiłem że coś zostało źle zrobione. Mam nadzieję że to zejdzie za jakiś czas jak myślisz dalej zakładać opatrunek pionowo ? Czy już mogę normalnie zakładać opatrunek :) lekarz który wykonywał zabieg kazał za 2 tygodnie przyjechać ściągną szwy ? Czy to nie za szybko ? Bo z tego co czytałem to większość osób nie ściąga tylko mają rozpuszczalne