• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie w starszym wieku

Matador

Member
Wyniki badań są oczywiście różne, niemniej poniższy artykuł w pewnym sensie potwierdza słowa krzysiek_t. Tak więc dla celów edukacyjnych:

"It is shown that the foreskin is more sensitive than the uncircumcised glans mucosa, which means that after circumcision genital sensitivity is lost."

DarQ

Member
@Matador
W artykule głównie jest podawana wrażliwość żołądzia, np.:
For the glans penis, circumcised men reported decreased sexual pleasure and lower orgasm intensity
Czyli dokładnie to co sam napisałem:
... że po obrzezaniu układ nerwowy może się różnie zachować na odsłoniętą żołądź, która jest bardzo wrażliwa i dlatego jest zasłonięta napletkiem?
i z tego co czytam, większość artykułu opiera się na wrażliwości żołądzia, czyli to samo co wyżej.
Będąc jeszcze bardziej konsekwentnym, podajesz artykuł z 2013 roku, więc oczywistym byłoby że będą nowsze, no i proszę bardzo, z 2016 roku:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26724395/
gdzie wyraźnie napisali:
Additionally, this study challenges past research suggesting that the foreskin is the most sensitive part of the adult penis.
Dlatego mówię ponownie. Żołądź, jest głównym organem dzięki któremu czujemy doznania, utrzymujemy erekcję podczas penetracji/masturbacji, oraz prowadzi do orgazmu. Napletek, jest tylko dodatkiem do odczuć, ale nigdy nie będzie determinował doznań z żołądzia. Jeśli ktoś pisze, że ma zmniejszone doznania, problemy z erekcją, orgazmem po obrzezaniu, to wina leży nie przez usunięty napletek jako sam w sobie, ale przez to, że teraz żołądź jest odsłonięta i układ nerwowy szaleje, CO POTWIERDZA SAM ARTYKUŁ KTÓRY PODAŁEŚ.

Ostatnia edycja:

Matador

Member
Nie. Artykuł tego nie potwierdza. I nie koncentruje się na wrażliwości żołędzia, tylko właśnie na "importance of the foreskin for penile sensitivity, overall sexual satisfaction, and penile functioning". W konkluzji czytamy ponadto:
Before circumcision without medical indication, adult men, and parents considering circumcision of their sons, should be informed of the importance of the foreskin in male sexuality.
Nie ma tam też słowa o "szalejącym" układzie nerwowym.

Tak jak napisałem wcześniej, badań jest wiele i można się nimi "przerzucać".
Nie zmienia to jednak faktu, że zagadnienie było podejmowane przez lekarzy/seksuologów i nie udało się osiągnąć konsensusu, więc autorytatywne stwierdzenie, że to "bzdury" wzbudziło mój sprzeciw :sneaky:

Bo to są bzdury. Nie przyszło Ci do głowy, że po obrzezaniu układ nerwowy może się różnie zachować na odsłoniętą żołądź, która jest bardzo wrażliwa i dlatego jest zasłonięta napletkiem? W takim razie podaj mi te lektury gdzie jest opisane że to napletek w głównej mierze odpowiada za podniecenie, doznania itp. Czekam aby się doedukować o napletku.
Uważam, że to co piszesz, to zwykłe bzdury. Za dużo widziałem w życiu pewnych siebie mądrali, którzy się mylili. Powtórzę: u różnych osób może być różnie.

olekf646

Active member
Darq mówi że żołądź daje orgazm 😂 a ja mogę zwalić konia bez dotykania żołędzia,poruszając samym napletkiem i masując niżej,to u każdego jest różnie,jeden ma wrażliwszy naplet inny żołędzia, a to że im mniej masz wewnętrznego napletka tym mniej będziesz odczuwać to jest oczywiste,bo ten wewnętrzny jest wrażliwszy dużo bardziej,więc jak ktoś go wytnie do zera to może czuć dużo mniej i mieć problem z dojściem

DarQ

Member
Miałem wrzucać kolejne artykuły i przytaczać kolejne przykłady, ale sobie daruje. Niech każdy żyje w swoim świecie.

olekf646

Active member
Sam fakt że żołądź jest mniej wrażliwy na bodźce przez to że jest odsłonięty całymi latami,to można mniej czuć po czasie, to jest normalne,czyli idąc dalej jak masz napletka to dzięki niemu żołądź może być erogenny przez cały czas, bo jest schowany,czyli naplet odpowiada za to czy żołądź w ogóle będzie wrażliwy,bo nie będzie ocierany i coraz mniej czuły,skoro jest schowany,więc doznania są też dzięki temu że masz napletek,ja mam high and loose i w spoczynku mam żołędzia schowanego prawie całego,przez co jest ciągle wrażliwszy w tej schowanej części,na samej górze już mniej przez to że się ociera ciągle o majtki i spodnie,morał z tego taki że lepiej zostawić sobie ten wewnętrzny w większej ilości,jeśli zależy nam na wrażliwości na bodźce,a nie robić skrajnego low tight jeśli nie trzeba.

Ostatnia edycja: