• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie - Rekonwalescencja

Tomek1996

Member
Cześć, dziś o 18 idę na zabieg obrzezania przy użyciu Staplera. Przychodzę z pytaniem odnośnie rekonwalescencji, ponieważ dokładnie 2 tygodnie po zabiegu miałem zaplanowany wyjazd na koncert. Pytanie do was, którzy mieli również robione obrzezanie metodą stapler, czy po dwóch tygodniach byliście w stanie przemieścić się, jeździć samochodem autobusem itd? Czy będzie to raczej niemożliwe?

locox

New member
Yoo, ja po niecałych 2 tygodniach poszedłem do pracy już bez opatrunku. Pierwsze wyjście z domu bez opatrunku ciężkie, ale ciasne gacie trochę pomagały. Jak bardzo mi przeszkadzało to zakładałem sobie w pracy opatrunek, bo wszystko drażniło i ocierało. Z koncertem to może być jazda troche. Zależy pewnie jak Ci się będzie goić, samopoczucie itd.

Arek4u

Active member
W zależności kiedy zaczna wypadać Ci zszywki w drugim tygodniu będziesz jeszcze je miał pewnie już nie wszystkie , będą powoli wypadać i drażnić . Jak na koncert to napewno raczej w opatrunku , raz że żołądź będzie całkowicie odkryta i każdy ruch będzie odczuwalny , to druga sprawa to właśnie zszywki bez opatrunku mogą mocno drażnić i ocierać się .

dave92

New member
Witam.
Ja w sumie 07.03 byłem na zabiegu metodą HF(High Frequency).
Odczucia mam takie, że dużo bezpieczniej w opatrunku, gdy gdzieś wychodzisz i też trzeba uważać 😉
Musisz się nauczyć kontrolować nocne wzwody, u mnie pierwsze dni pobudka co 2h i uspokajanie się.
Ponoć w pierwszym tygodniu może być dość ciekawie ze względu na ingerencję i nadwrażliwość, szwy itp.
Staraj się trzymać cały czas skierowanego do góry, szybciej będzie ginął obrzęk i później można smarować lekko szwy, żeby nie były tak twarde👍 octenisept, jak już wyżej wspomniano też się przydaje, tak samo, jak maść z antybiotykiem w pierwszych dniach.

theone1

Active member
Myślę, że po 2 tygodniach to na luzaku, ja już po 9 dniach wszystko sobie robiłem na luzie w opatrunku co prawda ale jednak, do pracy jeszcze nie wróciłem a minęło 12 dni, najgorsze jest sikanie i mnie to do dzisiaj wkurza

Tomek1996

Member
@dave92 Hej, i jak 10 dni po zabiegu? Obrzęk już totalnie zszedł? Zszywki wypadły? Pytam, ponieważ jak możesz zobaczyć w moim innym poście, u mnie jest strasznie duży obrzęk i zastanawiam się czy to normalne. Byłbym wdzięczny gdybyście mogli zerknąć swoim okiem Panowie. @Arek4u @locox

dave92

New member
@dave92 Hej, i jak 10 dni po zabiegu? Obrzęk już totalnie zszedł? Zszywki wypadły? Pytam, ponieważ jak możesz zobaczyć w moim innym poście, u mnie jest strasznie duży obrzęk i zastanawiam się czy to normalne. Byłbym wdzięczny gdybyście mogli zerknąć swoim okiem Panowie. @Arek4u @locox

Hey, u mnie obrzęk powoli schodzi, mam jeszcze z lewej strony(ponoć normalne, ale oponka się zmniejszyła w porównaniu do 1-4 dnia), wrażliwość i bóle już powoli ustępują, podczas nietypowych czynności, cały czas porównuję to jeszcze z osobami z forum 👍 dla pewności zakładam jeszcze opatrunki i smaruję.
Musisz uważać na erekcję(napięcie szwów robi dużo)🤔😉, ja to boję się, żeby znów wszystkiego nie pouszkadzać, bo później terapia od nowa..
Wczoraj wyskoczył mi 1szew(PIERWSZY) i myślę, czy nie za szybko..ponoć od 2-go tygodnia jest całkiem normalne, a powyżej 3-go, jeśli wszystkie siedzą sztywno, można im lekko pomóc 👍 smaruj dobrze, wtedy bedzie im łatwiej.

Tomek1996

Member
@dave92 No właśnie u mnie dziś dzień 6 i szczerze mówiąc nie wygląda jakby obrzęk sie zmniejszał, a w innym poście możesz zobaczyć, że u mnie jest spory. Chyba pójde na konsultację do lekarza, żeby nie było nieprzyjemności później. Pamiętasz, w którym dniu oponka i obrzęk zaczął ci się widocznie zmniejszać?

theone1

Active member
@Tomek1996 ja miałem Detreomycyna 3 dni przed zabiegiem i 11 dni po zabiegu ale tylko smarowałem nią delikatnie opatrunek w miejscu gdzie przylegał do wędzidełka bo tak zalecał lekarz, zszywek kazał niczym nie smarować tylko przemywać octeniseptem chociaż ja używam Microdacyn bo według wielu opinii jest lepszy, no i suszyć małego przed założeniem opatrunku, ja używam suszarki

theone1

Active member
@Tomek1996 Mi na pierwszej wizycie kontrolnej po 24h też doradzał samym gazikiem owijać i tyle w sumie ale robiłem sobie uciskowe opatrunki i 2 dni temu powiedział że wygląda to perfekcyjnie i to pewnie zasługa dobrych opatrunków i noszenia go 24/7 w pozycji pionowej, dopytałem czy mogę nosić cały czas opatrunki bo po prostu tak mi jest wygodniej to nie miał żadnych przeciwwskazań i powiedział, że opatrunek nie ma wpływu na to czy zszywki zaczną wypadać a zwłaszcza tak starannie wykonany

Tomek1996

Member
@theone1 No u mnie generalnie została jedna zszywka, dzisiaj sobie jedną wyjąłem bo wydawała się luźna ale po tym troszkę krwi się pojawiło, doslownie w tamtym miejscu wiec nie ruszam tej ostatniej póki nie wypadnie. Opuchlizna schodzi stopniowo, jeszcze troszkę się utrzymuje. Żołądź w niektorych miejscach dalej wrażliwy. A u ciebie jak to wygląda?

theone1

Active member
@Tomek1996 u mnie zostały 3 sztuki i chyba poczekam aż same odpadną, przy jednej też mi się krew pojawiła ale dosłownie troszeczkę, psikłem octeniseptem, przyłożyłem gazik i już nic nie poleciało więcej. To raczej norma bo one mają ostre końce więc przy wyciąganiu można łatwo się skaleczyć

Tomek1996

Member
No i fajnie @theone1

a jak opuchlizna, coś jeszcze jest? U mnie po lewej stronie jeszcze „nadmiar” skóry lekki, w ogóle nie wiem jakim cudem ale lekarz chyba u mnie zostawił trochę skóry że w finalnej postaci będzie lekko zachodził na żołądź więc spoko :D

I jak u Ciebie z wrażliwością żołędzia?

theone1

Active member
U mnie opuchnięte delikatnie tylko z lewej strony bo tam mnie mocno zszywki drażniły ale od wczoraj ich już nie ma więc liczę, że zejdzie ta opuchlizna 😁 Żołądź w miarę okej chociaż czuć dyskomfort jeszcze lekki więc trzeba czasu, u mnie też skóra nachodzi tak w 1/3 czasem nawet do połowy ale to przy staplerze norma chyba :p

Tomek1996

Member
@theone1 a no to spoko, nie wiem czemu ale widziałem na forum po staplerem że dosłownie zero skóry mają.
Najgorzej z tym wysiłkiem nie wiem kiedy na siłownię wracać :D niby już ok się czuję, ale w zaleceniach 30 dni jest żeby się wstrzymać

theone1

Active member
Ja siłownie odpuszczę pewnie jakiś czas jeszcze ale nie czuję żadnych dolegliwości przy wysiłku fizycznym, jakieś tam roboty dookoła domu już sobie robię więc jest spoko :)