• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

obrzezanie przez nadmiar napletka

mentos20

Member
szczerze nie wiem ja cewkę miałem naciągniętą przez wędzidełko więc to totalnie inaczej wyglądało ale chyba tak miałem bo sikam prosto XD

Lubelski

Active member
@mentos20 ile masz lat?...pytam z ciekawości odnośnie że u ciebie tak szybko się goi 🙂bo ja to się martwię że jak będę robił u siebie poprawkę, to znów będę się męczył miesiąc z opatrunkami, celibatem.Xd

mentos20

Member
u mnie też wszystkie trzymają dzisiaj dzwoniłem do lekarza to powiedział mi że jeśli nie wypadną do 3-4 tyg to mam zadzwonić i on mi je wyciągnie

Hunter

New member
Widzę, że masz jakieś znamię na brzuchu. Od kiedy to masz i jaką to ma średnicę? Widział to dermatolog?
Ja bym poszedł do dermatologa i sprawdził to. Nawet jak to nie jest groźne to ja bym to wyciął, bo w przyszłości może ci się to rozprzestrzenić po skórze, a później będziesz chodził z takimi znamionami na ciele (chyba że to jakiś włókniak itp. to można zostawić). A jak jest jedno to lepiej to teraz zrobić, dwa szwy i po sprawie. Chyba, że to jest od niewyciągniętej drzazgi ze skóry, wtedy takie coś samo odpada albo wyskrobuje się u lekarza.

Ostatnia edycja:

mentos20

Member
@Hunter wrodzone od dziecka mam, kontrole co 6 miesięcy mam predyspozycje do takich znamion i już mam całe ciało pocięte od wycinania ich hah podejrzenie czerniaka mam raz na 6 miesięcy. To akurat skończyło już swój wzrost i nie ma predyspozycji do wycięcia bo nie ma możliwości zmiany za to po wycięciu mogło by nawrócić więc lepiej zostawić

Hunter

New member
Pisałem, bo też mam znamiona barwnikowe ale powierzchniowe i kilka z nich było wycinanych na moje życzenie. Od dziecka miałem jeden jedyny pieprzyk, ani rodzice ani lekarze nie wpadli na pomysł aby go wyciąć, a teraz człowiek ma problem ze znamionami. Dlatego tak ważne jest aby jak coś barwnikowego pierwszy raz pojawi się nawet niegroźnego to jak najszybciej to wyciąć.

mentos20

Member
ja to się od dziecka urodziłem ze sporą ilością tego na ciele jak się na łyso bym zgolił to jak biedronka będę wyglądał XD

Lubelski

Active member
Też to mam...ostatnio się dowiedziałem u swojego dermatologa czy da się to usunąć da się, ale nie w ramach nfz tylko prywatnie i...każdy wypyrstek na skórze to koszt 100zł, jak nie groźne to...podziękowałem