• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie pomoc Łódź

wojtwojt

New member
Witam, od około roku zauważam u siebie że coraz gorzej zsuwa mi sie napletek, obecnie podczas wzwodu "na sucho" komfortowo moge zsunąć maksymalnie do połowy żołędzia. W związku z tym zdecydowałem się w końcu na wizytę u lekarza. W tym momencie skłaniam się ku obrzezaniu. I teraz moje pytanie, gdzie zrobić taki zabieg na NFZ w Łodzi lub okolicach? Długo się na coś takiego czeka? Jestem 20 letnim studentem, więc wizyta prywatna na moją kieszeń odpada.

Od czego coś takiego się robi?
Wydaje mi się, że biorąc dla przykładu prysznic każdego dnia, napletek jest zsuwany i nie ma prawa się coś takiego zrobić, natomiast już któryś temat o tym czytam.
Nie brałeś prysznica / kąpieli każdego dnia lub nie zsuwałeś całkowicie napletka?

Arek4u

New member
Ja do mniej więcej 25 roku życia mogłem zawsze odsłonić żołądź w spoczynku , i w niepełnym wzwodzie , w pełnym nie dało się było zbyt ciasno , z czasem pojawiły się mikro pęknięcia a w raz z nimi blizny i ostatecznie w końcu nie mogłem wgl odciągnąć napletka . Ja robiłem w poniedziałek na NFZ w Kwidzynie czas oczekiwania na zabieg staplerem około 7-8 miesięcy .

wojtwojt

New member
@Dawid88 Nie przypominam sobie, zebym jeszcze 2 lata temu mial z tym jakiekolwiek problemy. Co do wedzidelka to nie jestem w stanie tego dobrze stwierdzic, nie znam sie na tym, lecz oceniajac po moich odczuciach to chyba z nim tez jest cos nie tak, chyba jest za krotkie. Co do urazow to odpowiem od razu na nastepny komentarz. .
@Arek4u Wydaje mi sie ze mam podobna sytuacje, to znaczy zauwazylem u siebie malutkie blizny i przypuszczam, ze wpadlem w "petle" - robia sie blizny, przez ktore robi sie coraz ciasniej, przez co robia sie kolejne blizny i kolo sie zamyka. Kurcze, 7-8 miesiecy to troche sporo, jeszcze sie nie orientowalem ale myslicie ze moze w duzym miescie bedzie szybciej? Nie widzi mi sie zebym spora kwote zarobiona na pracy w wakacje musial przeznaczyc na te operacje :/

Arek4u

New member
@wojtwojt obawiam się , że w dużym mieście będzie jeszcze dłuższy termin , sam szukałem bliżej swojego miejsca zamieszkania i np w Trójmieście termin na NFZ to 2-3 lata . Generalnie jeżeli zauważasz już małe blizny to zapewne zaczną pojawiać się następne co w następstwie czasu może doprowadzić jak w moim przypadku, że nie będziesz już mógł odprowadzić napletka nawet w opadzie . Wiadomo nie dzieje się to od razu jest to kwestia jakiegoś czasu w zależności od używalności :) . Przede wszystkim jeżeli planujesz zabieg NFZ w pierwszej kolejności musisz iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do urologa , urolog wystawi skierowanie na oddział urologiczny ( terminy do urologa też lubią być odległe, i do urologa też szukałem w mniejszych miejscowościach)

wojtwojt

New member
Skierowanie juz sobie dzis zalatwilem, w piatek bede dzwonil po przychodniach i szukal urologa. Na szczescie mam wsparcie od mamy, jej znajoma jest w stanie zalatwic mi szybsza wizyte, ale w moim rodzinnym miesce dosc daleko od Lodzi. Wiec najpierw sprobuje zorganizowac to na wlasna reke, bo ze wzgledu na sesje na studiach niestety nie mialbym kiedy tam pojechac przed koncem czerwca. 2-3 lata to tragedia, mam nadzieje ze uda mi sie znalezc cos szybszego. Tak jak mowisz, stawiam ze bedzie tylko gorzej, bo mam wrazenie ze przez ostatnie 3 miesiace pogorszylo mi sie znacznie bardziej niz przez wczesniejsze 6 miesiecy. Uzywalnosc u mnie niska, zarowno jesli chodzi o masturbacje jak i seks, chociaz to drugie moze sie niedlugo zmienic, tymbardziej sie przejmuje. Tragedia, jak mysle sobie, ze moze mi sie coraz bardziej zawezac tak ze bede musial spedzic kilka miesiecy z niesprawnym sprzetem. Jak myslisz, czy na moja sytuacje moglo miec wplyw to, ze okolo rok temu zaczalem wycierac sie po oddaniu moczu? Pamietam ze po jakims czasie przestalem, ale jednak ze 2 miesiace to trwalo, robilem tak rowniez w pracy, czy z tego powodu moglem uszkadzac sobie skore na napletku/przenosic jakies bakterie co moglo skutkowac tym co mam dzisiaj? Ja sam przypuszczam, ze moze to byc glowna przyczyna.

Arek4u

New member
Wejdź sobie na https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/ i poszukaj w swojej okolicy urologa tam pokażą się dni do poszczególnych urologów jest to na bieżąco aktualizowane, nawet jak będziesz musiał gdzieś dalej pojechać to warto bo jest to jednorazowa wizyta po skierowanie na oddział.
Ciężko powiedzieć czy to przez wycieranie , być może jeżeli robiłeś to zbyt mocno . U mnie to się nasiliło przez próby rozciągnięcia napletka aby przy wzwodzie zaczął schodzić no i przez zbyt mocny seks .