• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Obrzezanie kosmetyczne

TwiceCut

New member
Usuwanie części ciała tylko ze względów estetycznych jest bez sensu.
Cześć, widzę że wróciłeś na forum po bardzo długim czasie, i w kilku wątkach piszesz że zabieg bez wskazań medycznych jest bez sensu.
Rozwiń proszę temat. Czy jesteś obrzezany? Jakie według Ciebie są powody by tego nie robić. Czy to Twoje własne doświadczenia czy tylko przemyślenia?

TwiceCut

New member
Dużo czyli ile? Jaki procent jest niezadowolonych? A ile jest ludzi którzy są zadowoleni? Skąd bierzesz te informacje?

Ostatnia edycja:

Łukasz98

Active member
W sumie trochę racji w tym jest. W Polsce nie ma może jakiejś masowej kampanii zachęcającej do obrzezania, ale da się znaleźć artykuły i podcasty (np. z urologami), które przedstawiają zabieg głównie z pozytywnej strony. Często mówi się o łatwiejszej higienie czy wygodzie, natomiast znacznie rzadziej porusza się temat potencjalnych wad, powikłań albo możliwości pogorszenia odczuć seksualnych.

Rozumiem, że u większości mężczyzn zabieg nie powoduje żadnego istotnego pogorszenia jakości życia i wielu jest z niego zadowolonych. Z drugiej strony można znaleźć również osoby, które po zabiegu żałują decyzji albo opisują, że odczucia seksualne są słabsze niż wcześniej. Zresztą takie relacje można znaleźć także na tym forum. Dlatego moim zdaniem przed zabiegiem warto poznać zarówno potencjalne korzyści, jak i możliwe minusy, zamiast słuchać wyłącznie jednej strony.

Słyszałem też relacje, że niektórzy lekarze w prywatnych klinikach dość mocno zachęcają do obrzezania nawet zdrowych mężczyzn, którzy nie mają żadnych dolegliwości ani wskazań medycznych do zabiegu. Mnie osobiście nic takiego do tej pory nie spotkało, więc nie wiem, jak częste jest to zjawisko.

Niezależnie od tego uważam, że przed podjęciem decyzji warto poznać różne opinie, dowiedzieć się o możliwych korzyściach, wadach i ryzyku zabiegu, a w razie wątpliwości skonsultować się z więcej niż jednym specjalistą.