O ksylitolu do słodzenia

igor1

New member
Używacie ksylitolu zamiast cukru? Zdrowy, modny, chyba każdy słyszał co to jest ksylitol... Chciałem tylko uwrażliwić na zakupy. To ważne, czy kupujemy fiński, czy chiński. Ten z Chin jest z kukurydzy, szkodliwy dla środowiska (proces wytwarzania), a przede wszystkim Chińczycy dostarczają nam produkty spożywcze oparte na GMO. Prawdziwy ksylitol pochodzi z Finlandii, z definicji jest wytwarzany z brzozy, dlatego nazywany jest cukrem brzozowym. Tak tylko chciałem podzielić się tą informacją…
 

zdrowypan

New member
Ja kupuję ten fiński. Wystarczy znaleźć dobry sklep (pełno tego w internecie) i cena aż tak nie boli. Musiałem zrezygnować z cukru ze względu na zdrowie, ale nie potrafię zrezygnować ze słodkiej kawy z mlekiem :D trochę się bujam po lekarzach z powodu niskiego ciśnienia i jeden z nich właśnie polecił zamienić cukier na ksylitol. A poczytałem też o ciśnieniu tutaj Zbyt niskie ciśnienie i jego skutki - Kobiety.pl i okazuje się, że nie tylko nadciśnienie może być niebezpieczne. Przy spadkach ciśnienia lekarz zaleca kawkę, ale bez zmiany trybu życia i leków niestety nie obejdzie się.
 
Do góry