• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Nadmiar napletka i dziwne kropki

longin

New member
Cześć,
Jak wiecie z mojego poprzedniego posta, mój sprzęt nie jest zbyt często używany, w każdym bądź razie niepokoi mnie jedna rzecz
Czasami pojawiaja mi się takie kropki brazowo-czarne na napletku w różnych miejscach i samoczynnie znikają po jakimś czasie. Czy może to być jakaś infekcja spowodowana np sporym nadmiarem napletka?, bo go też mi nie brakuje...
Zastanawiam się nad obrzezaniem, bo trzymanie higieny jest utrudnione z nim.

arek a

Active member
Te małe brązowe kropki, to pewnie jakieś piegi, nic poważnego tym bardziej, że same znikają.
Co do napletka, to rzeczywiście jest go dużo, jeżeli utrudnia Ci to w higienie, możesz pomyśleć o obrzezaniu częściowym, aby pozbyć się tylko tego nadmiaru napletka.
Twój napletek schodzi ładnie, do końca, stulejki brak, więc szkoda pozbywać się go w całości.

rvmbas

Member
Kropkami bym się nie przejmował jednak napletek zdecydowanie jest za długi i polecam obrzezanie, ale nie bawiłbym się w częściowe tylko najlepiej od razu pójść na całość

longin

New member
Właśnie też słyszałem że jak ciąć to całość, częściowe statystycznie chyba częściej wychodzi źle...