• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Kilkuletni problem z erekcją

kasztan

New member
Witam forumowiczów, chciałbym sie poradzić gdzie skierować kroki w leczeniu.
Od kilku lat problem ze wzwodem, bardzo rzadko poranne, brak spontanicznych, opada szybko przy seksie. Tadalafil pomaga pierwsze dni 5mg, ale z dnia na dzien coraz gorzej sie czuje przy codziennym braniu, doszło do tego ze mialem az zawroty głowy i okazało sie ze cisnienie zjechało do ok 90/60 co powoduje u mnie fatalne samopoczucie. Jednorazowo większe dawki to samo. Byłem u urologa i na usg wyszła blaszka miażdzycowa. Hormony dobre, lipidogram również, mam za to refluks i leczyłem helicobacter(skutecznie za 2 razem, brak poprawy ze wzwodem). Chciałbym pogłębić diagnozę bo ta blaszka miazdzycowa nie brzmi optymistycznie i reakcja na leki również. Myślałem o dopplerze w zwodzie, macie jakies doświadczenie? Widzę ze jest tylko klinik kilka i najprawdopodniej musiałbym jechac do Wawy, kogo polecacie i czy w ogóle samo badanie cos skonkretyzuje w diagnostyce? Co ewentualnie innego?
Mam 30 lat, sporo sportu, szczupły, brak alko i fajek, jem niezle, z minusow siedzaca praca. Pozdrawiam serdecznie i nie ukrywam ze liczę na jakies rady i dyskusję

arek a

Active member
Przy Twoim trybie życia i wieku sprawa wymaga głębszej diagnostyki:
Zrób Dopplera w zwodzie (CDU): To priorytet. Skoro masz blaszki miażdżycowe i wzwód szybko opada, badanie z zastrzykiem pokaże, czy krew "ucieka" żyłami (tzw. przeciek żylny), czy w ogóle nie dopływa. W Warszawie uderzaj do specjalistów od urologii czynnościowej/andrologii.
Kardiolog i Homocysteina: Blaszka u 30-latka przy dobrym lipidogramie to sygnał ostrzegawczy. Zbadaj poziom homocysteiny (uszkadza naczynia) i zrób USG tętnic szyjnych, żeby sprawdzić, czy to problem tylko miejscowy, czy ogólnoustrojowy.
Fizjoterapeuta urologiczny: Przy siedzącej pracy i sporcie możesz mieć skrajnie napięte mięśnie dna miednicy, co dosłownie blokuje przepływ krwi.
Odstaw Tadalafil, jeśli źle się czujesz: Skoro ciśnienie spada Ci do 90/60, nie ma sensu się męczyć. Zapytaj lekarza o falę uderzeniową (ESWT) – to nieinwazyjne zabiegi, które regenerują naczynia w prąciu bez skutków ubocznych dla całego organizmu.
Brak porannych wzwodów to jasny znak, że problem siedzi w naczyniach lub nerwach, a nie w głowie. Doppler to wyjaśni.

Ostatnia edycja:

Lubelski

Active member
To, co opisujesz, brzmi bardziej jak problem naczyniowy niż hormonalny albo „psychiczny”, szczególnie przy praktycznie braku spontanicznych/porannych erekcji i znalezionej blaszce w USG. W wieku 30 lat to nie jest typowe, więc dobrze, że chcesz to pogłębić zamiast tylko zwiększać dawki tadalafilu. Sam fakt, że PDE5 działają słabo albo coraz gorzej i dodatkowo mocno obniżają Ci ciśnienie, też sugeruje, że warto szukać przyczyny, a nie tylko objawowo leczyć...Doppler prącia po podaniu leku ma sens w Twojej sytuacji, bo to jest właśnie badanie, które może pokazać, czy problem dotyczy dopływu tętniczego albo ucieczki żylnej. Samo USG „na spoczynku” często niewiele mówi. Jeśli wyjdzie słaby napływ albo venous leak, to przynajmniej wiadomo konkretnie, w którą stronę iść dalej. To nie jest cudowne badanie rozwiązujące wszystko, ale u Ciebie może być jednym z ważniejszych etapów diagnostyki.Ja bym dodatkowo poszedł szerzej w diagnostykę naczyń, bo blaszka miażdżycowa w tym wieku może być sygnałem ogólniejszego problemu śródbłonka. Warto sprawdzić nie tylko zwykły lipidogram, ale też lipoproteinę(a), ApoB, glukozę z insuliną/HOMA-IR, ciśnienie z holterem, czasem homocysteinę. Dobrze byłoby też skonsultować temat z dobrym kardiologiem zajmującym się prewencją, a nie tylko z urologiem. Czasem problemy ze wzwodem są pierwszym objawem problemów naczyniowych dużo wcześniej niż serce daje objawy...Refluks i Helicobacter raczej nie tłumaczą takiego obrazu. Siedząca praca sama w sobie też raczej nie zrobi aż takich objawów przy Twoim stylu życia...Co do Warszawy...rzeczywiście tam jest największy wybór specjalistów od andrologii i diagnostyki Doppler. Szukałbym bardziej androloga/urologa, który zajmuje się zaburzeniami erekcji naczyniowymi, niż „zwykłego” urologa. Samo badanie dużo zależy od osoby wykonującej i interpretacji...I jeszcze jedna rzecz...skoro tadalafil tak zbija Ci ciśnienie, nie ciśnij dalej codziennego schematu na siłę. 90/60 z zawrotami to już realny efekt uboczny, a nie „organizm się przyzwyczaja”.

Dawid88

Well-known member
Całe życie tak dobrze się prowadziłeś czy może jako nastolatek jakieś alko czy coś mocniejszego?