• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Jakich maści używać na bliznę?

wojtwojt

New member
Cześć, niedługo miną 3 tygodnie od zabiegu obrzezania staplerem, wszystko goi się na ten moment ładnie, zostało kilka zszywek :) Obecnie smaruję sobie zołądź i blizne linomagiem zielonym. Ile czasu jeszcze powinienem to robić? Zołądź przyzwyczaiła mi się już do dotyku, nie czuje żeby mnie coś obcierało ani podrażniało, nie widzę również aby była np. zaczerwieniona. To samo tyczy się blizny i jej okolicy. Przypuszczam też że warto poźniej używać również innych srodków na bliznę, widziałem kilka wątków w których ludzie wymieniają różne maści i chciałbym się lepiej zorientować, czego używać i w jakiej ilości. Posiadam Alantan PLUS i Contractubex, czy któraś z tych maści będzie odpowiednia? Jeśli nie to co zakupić? I kiedy mógłbym zacząć tego używać zamiast linomagu? Z góry dziękuję za pomoc

GallAnonimPL

Active member
Ja mam smarować linomagiem dopóki szwy wszystkie nie wyjdą żeby skóre chronic przed otarciami.

Na blizny dostalem Beloderm na recepte, a jakbym miał jakąś reakcje alergiczną to mam uzywać jakiejś zwykłej silikonowej bez recepty.
Silikonową jaką dostałem w razie czego to Sutricon.

Na blizny dopiero jak opuchlizna zejdzie i szwy znikną, ale jednoczesnie jak najszybciej bo lekarz powiedziala, że na początku opuchlizna jest podatna na te masci, a potem mniej.

Arek4u

Member
Jakie dostałeś zalecenia co do zszywek ? Bo ja miałem że zszywki będą wypadać po około 2 tygodniach i jak nie wypadną to żeby po 3 tygodniach je wyciągać bo zrobią się blizny , a po drugie zbyt długo zostawione zszywki wrastają się w skórę i później usunięcie ich jest bolesne . Coś o tym wiem , miałem 2 lub 3 zszywki przy wedzidelku które nie chciały wypaść i zaczęły się wrastać i powodowały rany i krwawienie i lekarz wziął pensete i po prostu pociągnął mocno za nią i wyrwał . Co do samego posta to ja poszedłem po prostu do apteki i poprosiłem o maść na świeże blizny po zabiegu ( nie musisz mówić po jakim zabiegu ) i Pani mi doradziła jakie maści najlepiej stosować na początku, a później przejść na inną. Nazwy niestety nie pamiętam ( jak sobie przypomnę to napiszę ) , kupiłem tylko jedna tubkę , zużyłem ją całą i już więcej nie smarowalem.

GallAnonimPL

Active member
@Arek4u

Jak wy widzieliście te szwy w swoich ranach?
Ja nie widzę ich. Jestem 5 tygodni po zabiegu.
Mi lekarz mówiła, że są w 2 miejscach. Jedne wewnątrz i jedne na wierzchu.
Patrze, patrze i nie widzę żebym je miał. Jakoś w 2 tygodniu widziałem z 2-3 na napletku wewnętrznym ale teraz nie. //Opuchlizne jeszcze mam.
Możliwe, że wszystkie się rozpuscily? W niektórych miejscach mam twarde, myslalem ze to szwy pod spodem są dlatego takie twarde, ale mozliwe ze to "twardosc" nie po zszywkach i masc na blizny ma tą twardosc usunąć.

Arek4u

Member
@GallAnonimPL ja i kolega z posta mieliśmy obrzezanie staplerem . Są to metalowe zszywki jak od zszywacza do papieru, one praktycznie nie chowają się pod napletkiem , i wypadają po około 2 tygodniach . Poza tym każde szwy/zszywki warto masować , aby szybciej wypadły . Po 3 tygodniach rana powinna już być wygojona , i trzymanie szwów tych zewnętrznych dłużej niż 3 tygodnie doprowadzi do brzydkiej blizny .

wojtwojt

New member
@Arek4u Lekarz na wizycie kontrolnej tydzień temu powiedział że wszystko jest okej, zapytałem się go wtedy co ze szywkami bo wówczas jakaś połowa już mi wypadła ale kilka z nich siedziało troche głębiej, jedna z nich byla praktycznie cała pod skórą, na co lekarz powiedział że są "ruchome" więc wypadną i póki co się to sprawdza. Część z nich już wypadła, a te, które były głębiej wyszły na zewnątrz i trzymają sie dużo luźniej (w tym ta która była dość głęboko), jednocześnie w ich okolicy nie widzę, abym miał jakieś brzydsze ślady, ale przypuszczam, że masz rację i warto żebym zaczął je już bardziej samemu ruszać. Tymbardziej, że tak jak w Twoim przypadku, ostatnie z nich trzymają się przy wędzidełku.

Arek4u

Member
@GallAnonimPL generalnie jeżeli przypuszczasz, że wszystkie szwy się wchłonęły , lub odpadły to powinieneś móc odsłonić napletek, tak aby widzieć linie cięcia. W Twoim przypadku jest trochę lipa bo ta oponka nie chce się wchłonąć , i powoduje to naprężenie napletka i pewnie dlatego nie możesz ruszyć napletkiem tak żeby odsłonić szwy, lub po prostu masz obawy że coś uszkodzisz. Ogólnie ja pewnie gdybym był na Twoim miejscu to pewnie już próbowałbym ruszyć napletkiem żeby to odsłaniać , już nie ma co się rozerwać , rana jest już zagojona , po takim czasie to ludzie już normalnie współżyją

GallAnonimPL

Active member
@Arek4u
Ale przez tą opuchlizne napletek wewnetrzny zachowuje sie na gorze jakby go nie bylo.
Wiec nie wiem czy to szwy czy opuchlizna powoduje.

Chyba, żę któregos dnia spowoduje erekcje bez opatrunku i zobacze czy sie cos odsloni, bo nawet go nie widzialem w erekcji.