• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Higiena mycie prącia.

Króciak

New member
Witam. Panowie co stosujecie do mycia prącia ? Żel do higieny intymnej ten co niebita używa jest w porządku czy lepiej zwykły żel ? szare mydło niby jest takie dobre i bez zapachu ale kiedyś użyłem raz czy dwa i uczulenie jakieś było nawet nie tylko na praciu co na całym ciele bo zastosowałem właśnie na całe. Jakiś hipoalergiczny czy coś ? Po żelu nivea na przykład też jakieś dziwne uczucie na żołądzi było.

Mateusz98X

Active member
Dobrze, żebyś sam sobie coś dobrał metodą prób i błędów. Każdy ma nieco inną skórę, nieco inaczej toleruje różne składniki, mogą u niego występować różne alergie.

U mnie różne "męskie” żele typu "13 w 1" często powodowały podrażnienia, pryszcze i ogólnie pogarszały stan skóry. Od jakiegoś czasu stosuje CeraVe SA Wygładzający żel do mycia dla skóry szorstkiej i mi pasuje. Są różne wersje dla różnych osób. Pryszcze praktycznie zniknęły, a jeśli coś się pojawi, to znacznie rzadziej niż kiedyś. Usłyszałem, jednak że może wysuszać nieco skórę penisa, dlatego zazwyczaj używam CeraVe oraz żelu do higieny intymnej. U mnie się takie połączenie sprawdza, jednak w życiu testowałem wiele rzeczy i szarego mydła, różnych żeli oczyszczających i różnych "męskich" żeli i nic do tej pory się nie sprawdziło poza połączeniem CeraVe + żel do higieny intymnej. Też dostałem poradę, że jeśli kiedyś bym czuł, że żołądź jest zbyt sucha, mogę posmarować od czasu do czasu np. Linomagiem, chociaż do tej pory nie miałem takiej potrzeby, nie testowałem.

Ogólnie dobrze też, żeby produkt nie miał zbyt wielu dodatków zapachowych. Z tego, co wiem, dodatki zapachowe potrafią być przyczyną podrażnień i reakcji alergicznych. Musisz też po prostu po testować i dopasować coś do twoich potrzeb, twojej skóry.