Witam mam 13 lat i ostatnio na lewym jądrze wyczułem taką małą grudkę która boli jak ją dotknę czy wie ktoś co to może być bo boje sie mega że to coś poważnego. Nie wiem jak powiedzieć o tym rodzicom.
Raczej nic poważnego, więc spokojnie Może wyczułeś najądrze, a może to być też niegroźna torbiel nasienna. W takich przypadkach zawsze wizyta u lekarza nie zaszkodzi (lub na spokojnie na początek obserwacja), ale przede wszystkim bez paniki , a na forum nikt Cie dokładnie nie zdiagnozuje tak jak lekarz...
okej dziękuje bardzo za odpowiedź.
A jakie objawy powinny mnie niepokoić, nie mogę przestać o tym myśleć i normalnie funkcjonować boje się że to rak, Czy powinienem już iść z tym do lekarza?
Tak, powinieneś. Prawdopodobnie nic strasznego i coś związane z dojrzewaniem, ale lekarz powinien to fachowym okiem ocenić. Przy okazji nauczysz się korzystać z urologa, w późniejszym wieku będzie mniejsza trauma.
Rodzicom powiedzieć bardzo prosto. Tak jak tu napisałeś. Wydaje ci się że coś masz na jądrze co boli i czy mogą cie zabrać do lekarza. Nie masz się co wstydzić. Sam niestety nic kompletnie nie zdziałasz. Jądra są bardzo czułe więc lekki ucisk będzie boleć. Z jąder też wychodzą powrózki nasienne, może to je wyczułeś palcami.
no tylko wyczułem to tylko na jednym lewym jądrze. Wiesz może co to może być? czy powinienem się bardzo pilnie wybrać do lekarza czy może poczekać kilka dni. i najlepiej mógł byś coś napisac co mnie uspokoi proszę bo nie mogę normalne funkcjonować
No ale nikt ci przez internet nie powie co żeś tam wymacał. Zapewne panikujesz i nic ci nie jest. Nie czytaj durnot bo sobie zaraz wymyślisz raka mózgu z przerzutami do jajek . Chcesz mieć spokój powiedz mamie co wyżej i niech cie zabierze do lekarza jak chcesz być całkowicie spokojny.
Znikoma pogadaj z rodzicami czy tam jednym rodzicem i idźcie do lekarza. To że wyczules jakąś nierównośc nie znaczy z automatu że to rak. To tak nie działa. I przestań cytować cały post za każdym razem
no właśnie mnie boli i teraz zdałem sobie sprawę że ból który czuję dotykając tej grudki to ten sam ból który czułem od jakichś 2 miesięcy gdy czasami dotknąłem sie jakoś dziwnie po jajkach więc nie wiem czy sie bać czy nie
Nikt na forum ci tego nie zdiagnozuje. Karetki nie ma co wzywać. A jutro rano telefon do ręki i umówić wizytę. Jak wypadnie za kilka dni, to ok. No chyba że zacznie się dziać coś nowego, spuchnie, powiększy się, będzie bardziej bolało itp.
Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.