Zabieg wykonywałem w czerwcu 2019 roku i miałem wtedy 29 lat.
Miałem stulejkę nabytą która spowodowana była łuszczycą. Problem zaczął się gdzieś 4-5 lat temu i stopniowo się napletek zwężał i robiły się na nim mikro urazy i blizny.
Na wizycie konsultacyjnej doktor obejrzał, naciągnął ile się da napletek i stwierdził, że jedyna w moim przypadku opcja to obrzezanie, nic nie rysował. Wydaje się, że ma swój styl którego sie trzyma i nie wiem czy zrobi jakoś inaczej. Spytał też czy mam wyniki badań (PT, APTT, anty HCV i HBs Ag) które miałem ze sobą. Umówiliśmy się na zabieg, wziął 200 zł.
Zdjęcie po wędzidełku zrobię po pracy, żaden problem.
Co do higieny po zabiegu, opiszę jeszcze raz. Jedynym zaleceniem doktora było częste mycie, zmiana opatrunku 2x dziennie i tyle. Od drugiego dnia po zabiegu zalecił branie kąpieli w wannie. Ja robiłem to tak, że nalewałem sobie przegotowanej, ciepłej wody do kubeczka, rozpuszczałem w tej wodzie szare mydło i penisa wkładałem do tego kubeczka do momentu, aż opatrunek ładnie sam zacznie schodzić. Po zdjęciu opatrunku moczyłem pacjenta jeszcze przez chwile w wodzie, lekko palcem obmywałem ranę. Po wszystkim wysuszyć, spryskać octeniseptem, nowy opatrunek składający się tylko i wyłącznie z dwóch gazików 10x10 (jeden z dołu, drugi z góry), dosyć luźno, tak aby łatwo można było odchylić do sikania, żadnych przylepców itp. Ciasne majtki to podstawa. Starałem się go trzymać ku górze. Po każdym sikaniu pryskałem octeniseptem żołądź. Wieczorem prysznic normalny (jeszcze w opatrunku) + to samo co rano wraz ze zmianą opatrunku. I tak przez jakiś tydzień do 10 dni bo potem już opatrunku nie nosiłem. Nie stosowałem żadnych maści, antybiotyków itp. Jedynia woda z mydłem i octenistept.
14 dnia po zabiegu doktor zdjął szwy (ból jak skurw.syn, ale do przeżycia bo to kilka minut)
Co do dbania o bliznę. Lekarz nie zalecił żadnej maści a jedynie "ćwiczenia" blizny od następnego dnia. Posłuchałem go i 15 dnia po zabiegu odbyłem pierwszy stosunek i nie było żadnych problemów. Nie smaruję blizny niczym bo nie widzę takiej potrzeby.