• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Czy wszystko wygląda okej

alfred20

New member
Siemka panowie , 5 tygodni temu miałem zabieg obrzezania całkowitego , ogólnie wszystko mi się ładnie zagoiło oprócz jednego miejsca , widać jak te jakby falbanki nie trzymają się skóry a w środku skóra jest zaczerwieniona , dodam że nie czuć żadnego zapachu nic nie boli nie kłuje , żadna ropa się z tego się sączy

Arek a

Well-known member
Opisany stan pięć tygodni po zabiegu zdarza się często i oznacza wolniejsze zrastanie skóry. Brak bólu, zapachu czy ropy wyklucza infekcję. Czerwony środek to nowa skóra, która potrzebuje czasu na wygładzenie. Warto pokazać to miejsce urologowi, który może zalecić maść na blizny. Do wygojenia dbaj o higienę i nie naciągaj tego miejsca.

Arek a

Well-known member
Po pięciu tygodniach od zabiegu nie nakłada się już nowych szwów bo skóra potrafi sama połączyć się i zrosnąć. Organizm wypełnia powstałą przerwę nową tkanką, która z czasem twardnieje i pokrywa się świeżą skórą. Brak szwów na tym etapie jest całkowicie normalny, ponieważ spełniły one już swoje zadanie we wcześniejszych tygodniach. Miejsce to potrzebuje trochę więcej czasu na wygładzenie, a z czasem blizna zmięknie i wyrówna się sama.

alfred20

New member
okej , trochę mnie uspokoiłeś , nie wiedziałem czy to normalne po takim czasie ,mam nadzieję że do września będzie wszystko okej , a Jeszce mam pytanko odkażać to jakoś czy zwykłe prysznice wystarczą ?

Arek a

Well-known member
Myj to miejsce codziennie ciepłą wodą z łagodnym hipoalergicznym płynem do higieny intymnej, klasycznym szarym mydłem albo delikatnym płynem dla niemowląt i nie trzyj go mocno. Unikaj zwykłych perfumowanych żeli pod prysznic czy mydeł antybakteryjnych. Po kąpieli osuszaj skórę delikatnie przyciskając papierowy ręcznik. Płyny odkażające nie są Ci już potrzebne bo mogą tylko podrażnić świeży naskórek więc wystarczy zwykły prysznic. Zakładaj luźne bawełniane bokserki żeby nic tam nie uciskało i skóra mogła swobodnie oddychać.