• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Czy wszystko jest ok? 18l.

HJK

New member
Chciałem zapytać czy u mnie wszystko w porządku?
Jako dzieciak przechodziłem operacje stulejki, natomiast czuję wciąż zdecydowany opór przy ściąganiu napletka w wzwodzie. W spoczynku odciągam go niby bez problemu, ale tworzy się taka oponka, a i przy zsuniętym napletku zostaje dużo skóry. Zastanawiam się co zrobić... Działać, czy może panikuję?
W spoczynku 1
W spoczynku 2
W spoczynku - zsunięty
Wzwód

Ostatnia edycja:

Krystiankendroj

Active member
Wygląda raczej na to że wszystko jest w porządku
Wędzidełko masz wycięte napewno
No i jakbyś się kiedyś zastanawiał co to za kropki na żołędzi odstaje to są to grudki perliste , nie jest to żadna choroba przenoszona pluciowo ani w niczym nie przeszkadza , jak nie pasuje estetycznie to można to laserem usunąć , chodzi o te wokół żołędzi
A jeżeli czujesz jakiś dyskomfort przy ściąganiu napletka to raczej kwestia rozciągnięcia bo wędzidełka nie ma więc nie ma co ciągnąć
Stulejka nie masz
A ta oponka to nierozciagniety napletek, niektórzy mają nadmiar co też nie przeszkadza raczej w niczym

amenek5

Active member
Niby na zdjęciach wygląda że jest w miarę okej. Może lekko przyciasno ( szczególnie odnoszę takie wrażenie na tym drugim zdj w zwodzie). A fakt że czujesz lekki opór przy zsuwaniu może o czymś świadczyć. Poczytaj tutaj trochę na forum o rozciąganiu napletka domowymi sposobami. Możliwe że to wystarczy

• Like
Reactions: HJK

HJK

New member
Przypomniałem sobie że nie podziękowałem wszystkim za pomoc. Poszedłem ostatecznie na wizyte, sprzęt został obejrzany i usłyszałem żeby sie nie martwić bo taka jego uroda. Nie był to może najprzyjemniejszy moment w życiu, ale warto było sprawdzić.
Dzięki.

HJK

New member
Odświeżam temat ale z innego powodu. Zastanawia mnie jedna rzecz.
Jak pisałem, jako dziecko 9-10 lat miałem zabieg, ale wcześniej pamiętam wizyte u lekarza w przychodni, gdy w trakcie jakiejś tam innej sprawy lekarz zbadał mnie tam na dole, bardzo mocno szarpnął za napletek i stwierdził problem ze stulejką. Do dzisiaj pamiętam jak wtedy mnie zabolało, chyba jak nigdy nic innego. Co sie wtedy mogło stać i czy to mogło pogorszyć wtedy moją sytuacje?

Dawid88

Well-known member
Wiesz, no trudno powiedzieć co miało miejsce 10 lat temu na wizycie u lekarza i jak to wtedy u Ciebie wyglądało. Masz jeszcze możliwość ćwiczyć, jeśli będziesz odczuwał w przyszłości problem, a napletek powinien zsuwać się w wzwodzie bez oporu, no to pozostaje obrzezanie.

Łukasz98

Active member
Hej. Przyglądałem się Twoim zdjęciom i na jednym z nich ("W spoczynku 2”) mam wrażenie, że po lewej stronie napletka (mniej więcej na godzinie 7) widać jakieś przebarwienie albo niewielką bliznę. Oczywiście mogę się mylić, bo zdjęcie nie daje pewności.

Jeśli faktycznie jest tam blizna, to być może miałeś wykonywaną plastykę napletka

(plus plastykę/wycięcie wędzidełka). W dużym uproszczeniu polega ona na wykonaniu nacięć w zwężonym miejscu i odpowiednim zszyciu skóry, żeby poszerzyć pierścień napletka. Zazwyczaj pionowe nacięcie, potem poziome szycie.

Możesz sam sprawdzić, powoli zsuwając napletek i oglądając go z każdej strony. Jeśli była robiona plastyka, zwykle da się znaleźć jedną lub dwie niewielkie blizny po nacięciach. To oczywiście tylko luźne przypuszczenie na podstawie zdjęcia :)

rvmbas

Member
Uszkodzenie napletka i później jego zbliznowacenie mogło właśnie wywołać problemy z zsuwaniem teraz, w sumie już trochę czasu minęło, dalej odczuwasz dyskomfort?

• Like
Reactions: HJK