• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Czy dobrze się goi 4 dni po obrzezaniu

Henryk2024

New member
Dzień dobry piszę w takiej sprawie czy wszytko goi się w porządku bo byłem na wizycie kontrolnej wczoraj ale lekarz nic nie powiedział oprócz tego żeby trzymać do góry ponadto wsadził napletek do środka skórki co było bolesne po powrocie do domu zdjęciem skórę i było trochę jakby krwi i już mi się nie udało go spowrotem wsadzić więc nie wiem czy zostawić weź się zagoi czy coś zrobić. Noszę go sód góry od zabiegu i było dobrze opuchlizna schodziła po wizycie kontrolnej nawróciła się stosuje maść tribiotic i myje mydłem ,szwy ponoć mają same odpaś ale jeszcze to nie nastąpiło .Wiec proszę o ocenę czy jest okej

https://imgur.com/a/Sgq7o0R

Ostatnia edycja:

piotr149

New member
Musisz czym predziej zrobić to co lekarz, bo po jego działaniach rozumieć można że masz częściowe obrzezanie a nie całkowite, chyba że nie mylę i inni coś doradza. Trzymanie do góry jak najbardziej aby zmniejszyć opuchliznę 👍 szwy to maja 6 tygodni a Ty masz 4 dni jak by teraz wypadły to raczej nie byłbyś zadowolony heh

Henryk2024

New member
No tka chciałem zrobić ale nie da się wydaje mi się że to przez opuchliznę próbować na siłę czy nie ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

piotr149

New member
Z tego co wiem to tak bo zbiera się tam limfa a szef blokuje jego odprowadzenie, dlatego lekarz zrobił to co zrobił

pbsot

Active member
Miałem to samo po 1 obrzezaniu na szczęście @olekf646 w porę powiedział żebym to na winął powrotem , tak jak lekarz powiedział musisz cały czas trzymać napletek zawinięty na żołądź . Ściągaj napletek tylko do mycia i później od razu zakładaj powrotem na napletek nie czekaj bo to szybko puchnie . Jeżeli nie uda ci się samemu założyć to zasuwaj na sor żeby ci to przełożyli bo niestety opuchlizna będzie tylko sie powiekszać :)

Zdjecia wrzucamy tutaj : https://imagehost.pl

Henryk2024

New member
@pbsot problem jest taki że próbuje cały czas i chyba się nie uda więc jutro na sor chyba szczerze powiem że może niewiem jak to zrobić ale chyba robię to dobrze i nie wychodzi.

@pbsot mysle że opuchlizna jest zadłuża i dlatego nie che wejść do środka

piotr149

New member
Sor, albo do lekarza który wykonywał, nie wiem jak u Ciebie ale ja dostałem numer telefonu do mojego lekarza i w razie pytań wątpliwości, czy jak by coś się działo złego to mam dzwonić i udzieli pomocy. Może masz na wypisie numer telefonu do swojego

dwaosiem

Member
Pomijam fakt, że chyba nikt nie wie co to znaczy 'wsadzić napletek do środka skórki' ? W każdym razie żarty na bok, bo jeżeli jest to załupek, czyli nie możesz naciągnąć ściągniętego napletka na żołądź, to sprawa jest poważna. Trzeba na SOR - im szybciej tym lepiej.

kopas1

New member
czesc, ja jestem po 11 dniach od calkowitego obrzezania stulejki, wszystko goilo sie dobrze ale jakos 5 dni temu pojawil sie potezny fioletowy krwiak po lewej stronie, 3 dni temu hirurg ktory mnie operowal wycia mi 2 szwy i 3/4 krwiaka wycisna, po czym zszwyl to jedna wieksza szwa (szwy wszsytkie mam wchlanialne) dzisiaj mina 3 dzien od wycisniecia krwiaka, przez 2 dni od wyciskania bylo dobrze ale dzisiaj po poludniu chcialem ogarnac opatrunek i patrze ze wokol pracia mam leciutko napuchnieta skore, szwow nie widac sa zasloniete i ta skora prawie zaslania caly zaladz, nic nie boli, zmian koloru nie ma, tez zauwazylem ze szwy powoli sie rozpuszczaja i od operacji po nocy czy w ciagu dnia lekko wylatuje mi krew, mam sie martwic czy wszytko jest okej? wizyte kontrolna mam dopiero za 2 dni a sie martwie.

Henryk2024

New member
Rozmawiałem z lekarzem i powiedział żeby się nie martwić bo widzi mocną opuchliznę i nie uda się zrobić tego co on zrobił i żeby poczekać aż zejdzie i wtedy spróbować jeszcze raz a jak się nie uda to żeby przyjść

Ponadto nie wiem czy to dobrze ale opuchlizna ustępuje coraz bardzkiej bo szwy widać bez naciąganie skórki itd.Czy maczanie w rumianku pomaga bo gdzie widłakiem to na forum ale chciałem się jeszcze zapytać dla pewności.

Trolo

Well-known member
Oczywiście, że moczenie w naparze z rumianku i szałwii pomaga na opuchliznę i stan zapalny. Nie wiem dlaczego tak to dziwi.

piotr149

New member
Ale to chyba jak sie rana dopiero zagoi… przecież jak on zacznie moczyć to teraz to się to rozdupcy niepotrzebnie

Ostatnio edytowane przez moderatora:

piotr149

New member
Majster, ale wzięcie kąpieli, a moczenie to nie widzisz różnicy ? Dlaczego jest zakaz brania kąpieli w wannie po zabiegu… ale niech każdy robi jak uważa 👍

Henryk2024

New member
Ja na wypisie jak od lekarza nie dostałem żadnej informacji o tym że nie można się kąpać w wannie, kąpiel biorę w wannie od początku i rana jest w dobrym stanie nie ma niepokojących rzeczy wszystkie szwy(rozpuszczalne) mam. Napar stosuje trochę w inny sposób bo namaczam gazy jałowe lub przykładam torebki z rumiankiem namoczone i nie wkładam kolegi do kubka/czegoś innego.

Jeszcze chciałem zapytać bo dopiero teraz dziwnym trafem zauważyłem krwiaka(fioletowo-brązowego) na mosznie i to chyba od znieczulenia miejscowego co nie ?