• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Choroby weneryczne - badania co? gdzie? jak?

Crane

New member
Witam wszystkich,
poczytałem trochę wątków na forum i proponuję temat, na którym będzie można uporządkować wiedzę i doświadczenia związane ze wszelakimi badaniami.
Może na początek mój przypadek. Co już zrobiłem.
Przyczyna: przygodny kontakt seksualny, oralny, w zabezpieczeniu!
Objawy: pieczenie w cewce (raczej łaskotanie) i ból w okolicy odbytu, brak zmian skórnych
Byłem u lekarza POZ.
Badania: mocz ogólny, antygen Hbs, anty HCV - badania wykonane w laboratorium w przychodni. W moczu pasma śluzu; HBs i HCV ujemne.
Badania wysyłkowe PCR: wymaz z cewki (sam robiłem) na: Trichomonas vaginalis, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae - wyniki ujemne
Leczenie: Azithromycinum 5 dni
Efekty: chwilowa poprawa i powrót do stanu wyjściowego

No i moje pytanie, co powinienem dalej robić? Jakie badania? Kto je wykonuje (laboratorium/lekarz i materiał do labu)?
Chciałbym zrobić wymaz z cewki, ale nie wiem gdzie (woj. śląskie). Wiele laboratoriów ma to w ofercie, ale czy pobierają wymaz na miejscu czy mam się najpierw umówić do lekarza? Jak to po kolei wygląda?

pelesos

Active member
Witaj,
Można pobrać samemu, może pobrać pielęgniarka. Jak dobrze pobrane to git. Ja jednak pobieram sam od pacjentów. Wtedy wiem co i jak pobrałem. Wiem wówczas ze wynik jest wiarygodny. W razie potrzeby zapraszam