29 lipca poddałem się zabiegowi obrzezania całkowitego, dziś mija 17 dzień, w najbliższy piątek (19 sierpnia) zgodnie z zaleceniami z wypisu mam zamiar udać się na wizytę kontrolną (również celem wyciągnięcia szwów). Przez pierwsze 10 dni zmieniałem opatrunek 3 do 4 razy dziennie w razie potrzeby, rano i wieczorem smarując help4skin zgodnie z zaleceniem lekarza na wypisie. Przy każdej zmianie oczywiście spryskiwałem octaniseptem, ewentualnie wcześniej przemywałem wodą. Generalnie po zabiegu nie odczuwałem większego bólu, na drugi dzień nic, przez pierwszy tydzień miałem sporą opuchliznę która sporo się pomniejszyła. Jednak pod szyciem, po bokach i od góry penisa wciąż wyczuwalna jest nieco twarda opuchlizna. Pierwsze szwy wypadały na przestrzeni drugiego tygodnia, jednak w miejscu w którym puszczały mam wrażenie że szycie się porozchodziło. około 13 dnia w okolicy wędzidełka przy zmianie opatrunku wystąpiło lekkie krwawienie które po chwili udało mi się zatamować wacikiem nasączonym zimną wodą. Ale przechodząc do rzeczy, niepokoją mnie miejsca od lewej z których odpadły szwy, generalnie czuć też opuchliznę przy odciągnięciu tej skóry, jest tam lekkie wgłębienie które nie pokrywa się z tym jak "przyszyta" jest skóra w okolicy wędzidełka/części od góry która się trzyma (z prawej strony gdzie odpadły mi dwa szwy również czuć opuchliznę i jest to wgłębienie). Dosyć mocno się tym stresuję gdyż obawiam się że rana się po prostu źle zrosła/zagoiła. Do tej pory po zmianie opatrunku miejscami są żółto-jasnobrązowe przebarwienia(szczególnie w okolicy wędzidełka), od prawej strony i miejsca gdzie odpadł szew opatrunek w miejscu dotknięcia nabiera ciemnokrwistego koloru (wąziutka kreska, długość ok. 4mm), nigdzie z miejsc rozejść nie sączy się krew, conajwyżej zostawia ślad. Szczerze nie wiem czy po prostu panikuję czy jednak powinienem coś z tym zrobić, bo tak jak do 11 dnia byłem super zadowolony tak teraz nie mam pojęcia co myśleć i chciałbym prosić o poradę.
11 dzień po:
1zdj (prawa strona, szwy trzymają/nierozpuszczone)
2zdj (lewa strona, miejsce w którym pierwszy szew puszczał/rozlazil się (biala plama))
3zdj (lewa strona od góry, lepszy widok na szwy które potem odpadły)
aktualny stan (17 dzień):
1zdj (największa ilość szwów które puściły)
2zdj (góra, tam gdzie szwy trzymają)
3zdj (puszczenie szwów z prawej strony, miejsce gdzie na opatrunku pojawia się ciemnokrwista kreska)
11 dzień po:
1zdj (prawa strona, szwy trzymają/nierozpuszczone)
2zdj (lewa strona, miejsce w którym pierwszy szew puszczał/rozlazil się (biala plama))
3zdj (lewa strona od góry, lepszy widok na szwy które potem odpadły)
aktualny stan (17 dzień):
1zdj (największa ilość szwów które puściły)
2zdj (góra, tam gdzie szwy trzymają)
3zdj (puszczenie szwów z prawej strony, miejsce gdzie na opatrunku pojawia się ciemnokrwista kreska)