• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Wrażliwość żołędzi po obrzezaniu

bdz11

New member
Witam, 4 dni temu miałem zabieg obrzezania całkowitego + obcięcie wędzidełka z powodu częściowej stulejki - lekarz nie do końca używa tej nomenklatury, ale jest to raczej high/medium & tight/medium.
Do tej pory wszystko w porządku, wygląda że goi się prawidłowo, na ten moment praktycznie już nie ma krwawień.
Ranę przed założeniem opatrunku myję wodą z mydłem + potem octanisept, smaruję maścią SutriHeal Forte 10% i dopiero opatrunek.
Prośba o info czy jest to dobra maść, bo lekarz zalecił tylko wazelinę (nie do końca jestem pewny czy chodziło o kosmetyczną czy jaką) lub nic. Maść (SutriHeal) jest na bazie żywicy ze świerka norweskiego, taką poleciła farmaceutka w aptece.

Pytanie dotyczy bardziej samej żołędzi, przy ujściu cewki moczowej zauważyłem że pojawia się delikatne stwardnienie (jakby zrogowacenia), a sama żołądź jest sucha i bardzo wrażliwa na dotyk bielizny.
Czy powinienem smarować samą żołądź jakąś maścią, czy po prostu próbować przetrwać stan nadwrażliwości aż problem ustąpi?
Czytałem o przypadkach, gdzie niektórzy nawet po kilku latach się nie przyzwyczaili i mają problem z obcieraniem przez bieliznę etc. - bardzo mnie martwi, że będę miał podobnie, przed zabiegiem jednak żołądź w stanie spoczynku zawsze była schowana w napletku i było to komfortowe.

GallAnonimPL

Active member
Mi sama nadwrazliwosc minela.
Lekarz jedynie kazala smarować linomagiem jak zolądź sucha, ale stwierdzilem ze skoro zyje teraz bez napleta to i tak będzie sucha.

Teraz 3 miesiące po zabiegu, nie mam nadwrazliwosci. Bielizna nie sprawia nieprzyemnosci, chodzenie tez nie.

Tak samo z odczuwaniem przyjemnosci.
Penis sam wie jaki sposób ocierania wyzwala podniecenie i erekcje. Inaczej mialbym caly czas erekcje.

bdz11

New member
Lekarz jedynie kazala smarować linomagiem jak zolądź sucha, ale stwierdzilem ze skoro zyje teraz bez napleta to i tak będzie sucha.
Rozumiem, że to już po zdjęciu opatrunku? Z opatrunkiem to tylko wystaje cewka i troszeczkę żołądzi, reszta pod bandażami.
Mam nosić opatrunek jeszcze przez 5 dni.

Szymon23232

New member
Ja jestem już 22 dzień po obrzezaniu całkowitym przez stulejkę, którą miałem ok. 2 lata, mechaniczna. Żołądź była nadwrażliwa przez jakiś tydzień, jak już zdjąłem opatrunki i zacząłem chodzić w bokserkach, później w luźniejszych bokserkach to nadwrażliwość zaczęła zanikać. Już teraz wszystko jest w miarę ok, jednak cały czas się goi żołądź. Trzeba zahartować

krzysi0x2

New member
to całkowicie normalne zjawisko po obrzezaniu, zaczekaj jak już będzie bez opatrunku i po prostu powoli zacznij go przyzwyczajać na ocieranie. Ja pamiętam że na samym początku przy obcieraniu wręcz mnie paraliżowało, teraz to już wspomnienia. Również po zabiegu jak to forum poznałem to tak samo się naczytałem i zacząłem panikować z tą nadwrażliwością, ale to po prostu naturalna kolej rzeczy :)