• Cytatów używajcie tylko jeżeli jest to potrzebne! Jeżeli chcecie komuś odpisać używajcie @ z nazwą użytkownika.

Proszę o ocenę po 60 godzinach od zabiegu oraz dodatkowe informacje - Stapler i plastyka wędzidełka

Alwaro

New member
Witam, miałem częściowe obrzezanie metodą stapler i plastykę wędzidełka laserowo. Miałem założony dość ciasno opatrunek elastyczny przez 48 godzin od zabiegu wg. zaleceń lekarza. Dzisiaj wojownik został umyty i odkażony octaniseptem oraz smaruję maścią Detreomycyną. Pierwsze zdjęcie jest po zdjęciu opatrunku i umyciu. Drugie jak schodzi napletek (mam już od razu naciągać napletek wg. lekarza) oraz trzecie zdjęcie po wieczornej zmianie opratrunku i smarowaniu.

Oponka trochę zrobiła się większa z jednej strony, ale wydaje mi się, że to jest powód tego, że nie mam już ciasno założonego opatrunku - być może powinienem tak samo ciasno go założyć jak po zabiegu? Czy ta oponka jest normalna? Jeśli chodzi o naciąganie napletka po higienizacji tzn. że mam po odkażeniu i smarowaniu maścią nałożyć napletek i wtedy dać go do opatrunku ? Obecnie mam odciągnięty napletek, a miejsca po zabiegowe są odsłonięte w opatrunku. Będę wdzięczny za wyjaśnienie wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:

Trolo

Well-known member
Ja tu zbytnio oponki nie widzę. Jak już to może trochę opuchlizna się pojawiła. Ciasne opatrunki dobre są na nocne wzwody, bo zmniejszają ryzyko rozejścia rany. Ja bym robił opatrunek na zsuniętym napletku.

dieselpower

Moderator
Członek Załogi
Czekasz na odpowiedź a jednocześnie raportujesz temat by go usunąć. Ogarnij się chłopie... to nie koncert życzen.

Qubas28

New member
A odpowiadając na pytanie Alwaro: Nie, nie musisz. Ja np wcale go nie trzymałem w górze, a na opuchliznę stosowałem mocniejsze (ciaśniejsze) opatrunki. Testowałem raz trzymać go w górze ale mi było zwyczajnie nie wygodnie i luzem sobie leży jak zawsze tyle ze w opatrunku